2018. április 14., szombat

Könyvfesztiválra hangolódva - A beszerzési listám

Ez a kép még mindig én vagyok, akárhányszor a Könyvfesztivál szóba kerül. 
Vagy igazából bármilyen könyves akció. 











2018. április 19-én kezdődik a 25. Budapest Nemzetközi Könyvfesztivál, avagy az indok, amiért évente legalább egyszer felutazom a fővárosba.

Idén mondjuk veszélybe került a Könyvfesztiválos részvételem, hiszen szombaton, mikor menni szoktam, munkanap lesz. Azonban Nikivel összefogtunk, és pénteken látogatunk ki a Millenárisra. Hihetetlenül várom már, hogy ismét ott legyek, még úgyis, hogy idén egyetlen programon vagy dedikáláson sem veszek részt. 
Úgyhogy marad a könyves ámokfutás... mármint vásárlás.

Már egy jó ideje figyelem a könyves megjelenéseket, majd folyamatosan szanáltam, hogy miket is szerezzek be pontosan. Emellett sokat gondolkodtam azon is, hogy melyik régebbi megjelenéseket vegyem még meg melléjük. Végül ezt a listát sikerült összeállítanom:


Kiadó: Agave könyvek

Ken Liu novelláskötete az egyik legjobban várt megjelenésem a Könyvfesztivált tekintve. Az írótól eddig két novellát olvastam (Hét születésnapot Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017-ben és a Quality Time-t a Robots vs. Fairiesben), és mindkettő nagyon tetszett. Úgyhogy nagyon örülök, hogy az Agave könyvek gondozásába vette a szerzőt. 
A novellák listáját tekintve egy igazán izgalmas és különleges élmény lesz ennek a kötetnek az olvasása is.


Kiadó: Gabo SFF

Akik követik a Hétvégi olvasónapló rovatot, már olvashattak arról, hogy mekkora hatással vannak rám Ursula K. Le Guin novellái. 
A Valahol a Földön is rendkívüli élmény volt, azonban Az űr odakint, a világ idebent az, ami annyira magával ragadott, hogy eldöntöttem, nem elég a könyvtári példány elolvasás, kell egy a polcomra is, hogy bármikor újraélhessem ezeket a gyönyörű műveket.
Őszinte leszek, kissé sokalltam az árát eleinte, de ami értéket adott, megéri. Nagyon reménykedem abban is, hogy a kiadó folytatja az írónő műveinek gondozását - esetleg az orsiniai történeteinek kiadásával?
A valós és valótlan első kötetében a Földön játszódó realista (bár ez néha nézőpont kérdése) történetei szerepelnek, míg a másodikban a nagyrészt a science fiction (a szó nem klasszikus értelmében) novellái találhatók. A kötetekben azonban közös, hogy változatos, ám fontos témákat ölelnek fel, és elgondolkodtatják az olvasót a gyönyörűen megírt, ám nem köntörfalazó művei.


Kiadó: 21. század kiadó

A novellásköteteken kívül akadnak regények is a beszerzési listámon. Ezek közt az első helyen Naomi Alderman: A hatalom bestseller regénye áll. A leírás alapján egy olyan világban játszódik, ahol a nők egy napon rájönnek, hogy az érintésük képes fájdalmat okozni, sőt gyilkolni is - ezzel pedig teljesen megváltozik az addigi erőviszony a két nem között.
Sokan A szolgálólány meséjéhez hasonlítják, de úgy érzem, hogy a feminista témától eltekintve nem sok közös lesz bennük. Mindenesetre nagyon várom, hogy elolvashassam, mert azóta várom, hogy bejelentették a hazai megjelenését pár hónapja.


Kiadó: Fumax kiadó

A Fumax kiadónál gyakran elvérzek, mert még hatalmas elmaradásom van a könyveiket tekintve (elég csak a Térség sorozatra gondolnom, amiből csak két részem van meg), és természetesen Könyvfesztiválon hajlamos vagyok felvásárolni ezeket az elmaradásokat.
Viszont most egy olyan kisregény van, amit biztosan magammal hozok - a külföldön hatalmas népszerűségnek örvendő Minden szív kaput nyit könyvet. A történetről annyit tudni, hogy olyan gyermekek a szereplői, akiket egykor elragadtak vagy más módon a mágikus világba jutottak. 
Nekem ez a koncepció elég furcsa és izgalmas - kicsit Catherynne M. Valente jut eszembe róla, de szerintem ez nem lesz annyira szürreális -, hogy felkeltse az érdeklődésemet.

Ha pedig elcsábulnék, az alábbi könyvek jöhetnek még haza:
* Dan Wells: Már nincs vesztenivalód
* James S. A. Corey: Abaddon kapuja
* Mark Lawrence: Vörös nővér
* Michael J. Sullivan: A koronatorony


Kiadó: Alexandra

Ennél a könyvnél kissé dilemmában vagyok; nem tudom eldönteni, hogy beszerezzem-e magyarul, vagy inkább angolul olvassam a trilógiát. Majd meglátom élőben, merre húz a szívem. 
A regényt még a külföldi megjelenés előtt fedeztem fel, és lenyűgözött: orosz elemek, mesés háttér? Gyakorlatilag mind hívószóul szolgált.
Attól függetlenül, hogy milyen nyelven szerzem be, örülök a magyar megjelenésnek, és remélem, itthon is olyan népszerű lesz, mint külföldön.

Nos, ez lenne a beszerzési listám az idei Könyvfesztiválra. Nem kalkuláltam bele az esetleges elcsábulásokat és kihagyhatatlan akciókat, úgyhogy lehet, csak most ilyen reális ez a lista, Budapestről pedig haza sem tudom hozni. :)

3 megjegyzés:

  1. Na es mi a helyzet a Fumaxnal megjeleno Viszallyal? :D nalam az az egyik legjobban vart megjelenes iden, a masik meg a This savage song, ami konyvhetre jon. Schwabban meg sosem csalodtam 😍

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt félbehagytam. Sajnos V. E. Schwabbal nem volt túl jó kapcsolatom mostanában. :( De a This Savage Songra én is kíváncsi leszek! *-*

      Törlés
    2. :O Én eddig mindent imádtam tőle, úgyhogy gondolom a Vicious sem lesz kivétel :D

      Törlés