2018. március 17., szombat

Kalandozásaim az ifjúsági irodalomban, avagy a kedvenc middle-grade regényeim

Arwen blogján futottam bele a TMST rovatba, ahol az eheti téma a következő volt: olyan könyves, amelyeket fiatalabb olvasóknak ajánlanánk. 
És innen jött az ötlet, hogy meséljek kicsit a kategóriával való kapcsolatomról, illetve megosszam veletek azokat a kedvenc ifjúsági regényeimet, amiket felnőttként fedeztem fel.



Van valami különleges a middle-grade kategóriában, ami felnőttként is lenyűgöz - sokkal jobban, mint a YA kategória. Az MG célközönsége a 9-13(15) éves korosztály, azonban ezek a regények gyakran olyan gondolatokat tartalmaznak, amiket felnőttként is értékesnek találok.
Számomra azok a legjobb MG regények, amelyek tartalmaznak hozzáadott értéket, amin mind a fiatalok, mind az idősebb korosztály elgondolkodhat.

Nem volt olyan időszak az életemben, mikor nem olvastam volna ifjúsági irodalmat. Kezdetben azért, mert beleillettem a célközönségbe, később pedig azért, mert vágytam valami mesésre. Ez az a kategória, amihez a legtöbb újraolvasásom is kötődik - sőt, a kedvenc könyvem is MG. 

Azért itt be kell vallanom, hogy jó pár kedvencemnél érzem, hogy ugyan ifjúsági besorolást kapott, de inkább felnőtteknek íródott.

De nézzük is, mik a kedvenc middle-grade regényeim!


Catherynne M. Valente: Tündérföld sorozat
Moly | Goodreads
Hányszor olvastam?: 1.részt négyszer, 2.részt kétszer, 3.részt egyszer

A sort természetesen a kedvenc MG sorozatommal kell kezdenem - illetve a kedvenc könyvemmel.
A történet Szeptemberről szól, egy elragadott lányra, aki felfedezi Tündérföldet, és kénytelen harcot vívni a Márkinővel, aki leláncolva tartja a tündéreket és mágikus lényeket, és szigorú törvényekkel kormányoz.
Ez a sorozat egyszerűen csodálatos! Annyi furcsaság található benne, ugyanakkor annyira mesés. Szeptember az első részben még egy szinte teljesen gondatlan gyermek, aki csak egy izgalmas kalandra vágyik - később azonban, ahogy idősebbé válik, úgy ismeri ki egyre jobban magát és Tündérföldet is.
Erről a könyvről úgy gondolom, hogy inkább felnőtteknek szól - maga a szóhasználata is komplexebb a megszokott MG-nél, ráadásul folyamatosan a felnőttekhez szól ki az írónő.

Rick Riordan: Percy Jackson és az olimposziak sorozat
Moly | Goodreads
Hányszor olvastam?: A teljes sorozatot kétszer

A tizenkét éves Percy Jackson félisten, aki ráadásul úgy vonzza a bajt, mint a mágnes. Az első részben őt vádolják meg Zeusz villámának elrablásával, később azonban egyre nagyobb és komolyabb veszélyekkel kénytelen szembenézni.

Percy Jacksont én csak az egyetemi éveim során fedeztem fel, és idén olvastam újra először. Nagyon bánom, hogy nem olvastam fiatalabb koromban, mert akkor még többször olvashattam volna. Ráadásul kíváncsi lennék, milyen élmény lehet ez a célközönségnek. A sorozatnak nagy előnye, hogy még felnőttként is gyermeki rajongással, és teljesen beleéléssel tudom megélni Percy kalandjait (hiába tudom már, hogy mi történt).
Tetszik, ahogy Rick Riordan beleszőtte a görög mitológiát ebbe a sorozatba, de engem leginkább az istenek és félistenek közti kapcsolatok érdekeltek. Azok pedig nagyon jól lettek ábrázolva.

Holly Black - Cassandra Clare: Magisztérium sorozat
Moly | Goodreads
Hányszor olvastam?: Egyszer

Callt egész életében arra nevelték, hogy gyűlölje a mágiát. Így, mikor részt kell vennie a Vaspróbán, mindent megtesz, hogy megbukjon a vizsgán - a sors azonban közbeszól, és bekerül a Magisztériumba, a mágusok iskolájába. Itt barátkozik össze Aaronnal és Tamarával. Azonban a triónak nem csupán az iskolát kell túlélniük, hanem ennél sokkal nagyobb veszély is fenyegeti őket. Sőt, az egész varázsló világot.
Komoly hasonlóságok vannak a Magisztérium és a Harry Potter sorozat között, azonban engem mégis magával ragadott ez a sorozat. Elsősorban a karakterek közti dinamikát imádom, de nem mellékes az sem, hogy mennyi érzelmet képes kiváltani belőlem a sorozat. A legutóbb megjelent rész sajnos nem olyan erős történetileg, mint az eddigiek, de bizakodó vagyok, hogy a sorozatzáró kötete ismét telitalálat lesz.

Jennifer A. Nielsen: A Hatalom-trilógia (és az írónő más könyvei)
Moly | Goodreads
Hányszor olvastam?: Egyszer

A polgárháború szélén álló országban Connor gonosz tervet eszel ki: egy árva fiút akar kiképezni, hogy eljátssza az uralkodó rég elveszett fiát. Sage is egyike a jelölteknek, és hiába tudja, hogy mibe keveredik, nyernie kell, különben megölik.
Jennifer A. Nielsentől először a Hatalom-trilógiát olvastam, ami egy kiváló MG fantasy, és garantáltan letehetetlen. Már eltelt pár év, hogy olvastam, szerintem hamarosan újrázni fogom, mert hiányoznak a karakterek.
Az írónő többi könyvét is nagyon szerettem - mindegyikben olyan érzelmeket jelenít meg az írónő, amivel könnyen azonosulni tudok. A főszereplők gyakran olyan döntések előtt találják magukat, ami még egy felnőttnek is nehéz lenne.

Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája trilógia
Moly | Goodreads
Hányszor olvastam?: Az 1.részt kétszer, a többit egyszer

Kétszáz éve folyamatosan rabolnak el gyermekeket - mindig kettőt. Eleinte randomnak tűnik, de aztán kiderül, hogy mindig egy jó és egy rossz gyermeket visznek el. Idén két barátnő, Agatha és Sophie, kerülnek el oda, ahova a többieket is vitték - a Jók és Rosszak Iskolájába.
A Jók és Rosszak Iskoláját még akkor fedeztem fel, mikor külföldön megjelent. Nagyon tetszett, és úgy örültem neki, hogy magyarul is megjelent. Ennél a szerzőnél is azt éreztem, hogy inkább felnőtteknek szól, bár itt a nyelvezet illeszkedik az MG-hez.
Leginkább azt szerettem a sorozatban, hogy a barátságot helyezi központba, és mindegyik kötetben más és más problémát dolgoz fel. Az utolsó rész mondjuk kissé alulmúlta a várakozásokat, de még mindig kedves számomra a sorozat - főleg az első része! A sorozatnak az erőssége szintén a karakterek, illetve hogy Chainani igyekszik lerombolni azokat az előítéleteket, amiket belénk nevelnek.

Shannon Messenger: Keeper of the Lost Cities
Moly | Goodreads
Hányszor olvastam?: Kétszer.

A Keeper of the Lost Cities Sophie történéről szól, aki képes mások gondolatában olvasni. Egy nap megjelenik Fitz, aki szintén képes mások gondolatainak olvasására. Ő árulja el Sophienak, hogy vele kell jönnie oda, ahová tartozik - máskülönben veszélybe kerül.
Ez a könyv nagyon izgalmas, de nekem az maradt meg, hogy hányszor darabokra törte a szívem. Sophie helyzete már önmagában szomorú, hiszen hátra kellett hagynia mindent, és egy új világban kell megtanulnia alkalmazkodni.
Nagy bánatom, hogy ez a sorozat nem jelent meg itthon, pedig egy igazán szeretnivaló könyv.

Ezek lettek volna a kedvenc middle-grade regényeim. Mindegyik könyvet szívből ajánlom, ha szeretnétek igazán kiemelkedő könyvet olvasni.
Nektek van kedvenc MG könyvetek, amit felnőttként fedeztetek fel? Ha igen, bátran fogadok ajánlásokat kommentben! :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése