2018. május 3., csütörtök

A külsőségek vonzásában: szemgyönyörködtető book tag

A mai napon egy szemkápráztató taggel érkeztem, amire Arwen hívott ki. 
Hogy miért is szemkápráztató? Mert ebben a tagben megmutathatom a legszebb könyveimet! (A teljesség igénye nélkül.)




A mostani tagben csak a birtokomban lévő könyvek játszanak. Így is túlságosan nehéz lesz csak egyet választani.

1. Legjobb színkombináció egy borítón


Máris egy bonyolult kérdés. Már nincsen kifejezetten kedvenc színem (régen a kék volt), a legtöbbet szépnek gondolom. Úgyhogy olyan választottam, amin először megakadt a szemem a polcon.


Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. - Az űr odakint, a világ idebent kötetre jó érzés ránézni. Kék-szürke-fekete-fehér keverékéből áll, s nyugtatólag hat a szemnek. Ezzel pedig remekül illeszkedik a tartalomhoz, ami a lélekre hat hasonlóképp.

2. Legjobb tipográfia/betűtípus egy borítón



A legtöbb könyvemnek elég sima betűtípusa van, úgyhogy nehezen bukkantam rá Ava Dellaira: Kedves halottak! könyvére. Ez sem valami extra, de nagyon tetszenek ezek a betűk (főleg az eredeti verzióban).
Sokáig amúgy ez volt a kedvenc borítóm, úgyhogy mindenképp szerettem volna megmutatni.

3. Legjobb szimpla borító


Ha minimalista borító, akkor Agave könyvek! Annyira gyönyörű borítókat kaptak az újra kiadott Philip K. Dick, Ray Bradbury és Neil Gaiman regényeik, hogy öröm ránézni. A kevesebb néha több alapján csodaszépek a borítóik.


Végül a két minimalista borítós Ray Bradburyt választottam ebbe a kategóriába - az Októberi vidéket és a Fahrenheit 451 és más történeteket. (Amúgy itt látszik, hogy mennyire felcímkéztem az Októberi vidéket. *-*)
Mindkét borítón tetszik, hogy nem csupán egyszerűek, de konkrét történetet reprezentálnak! A Fahrenheit 451-nél a címadó kisregényt, míg az Októberi vidékben a Kaszát. Ráadásul az Októberi vidéknek imádom a hátsó oldalát is, ahol a vonalkódot egy kaszával toldották meg.

4. Legszebb végoldalak


Külföldön nagyobb divatja van a dekoratív end pagesnek, mint itthon, de szerencsére a Maxim kiadónál gyönyörű end pages található. Persze, választhattam volna valamelyik külföldi regényemet, ahol található ilyen, de...


Joseph Fink és Jeffrey Cranor: Üdvözöljük Night Vale-ben! közelező volt. Nem csupán azért, mert bámulatosan néz ki, de rajongok a WTNV-ért, és ebben mutatkozik most meg a fangirlségem.

5. Legjobb térkép


Egy SFF rajongónak egyetlen térképet választani szinte lehetetlen. Nekem azonban viszonylag szerencsém van, mert van egy térkép, amit már megjelenés óta a végtelenségig imádok.


Scott Westerfeld: Leviatán könyvében az I. világháborút vívó európai országokat látjuk kicsit másként - vannak a darwinisták és a barkácsok, amit a térképen is megfelelőképpen ábrázoltak.
Igen, lecsupaszítva ez csak egy térkép Európáról, de mindennel együtt sokkal több annál.
Imádom nézegetni amúgy, ha tehetném, egy hatalmas poszterként ragasztanám fel a falamra! (Ráadásul ez end page is, úgyhogy akár oda is mehetett volna.)

6. Legjobb "meztelen" keménytáblás könyv (azaz védőborító nélkül)


Mikor először megláttam ezt a pontot, rögtön kettő kategória jutott eszembe!


Dan Simmons: Terror könyvének van védőborítója a havas borítóval. Alatta viszont nem a megszokott egyszínű borító található, hanem az eredeti borító! Mikor leszedtem a védőborítót, teljesen elképedtem! Egyébként ez a könyv MINŐSÉGI kiadás, így nagy betűkkel. Kiválóan összerakott, minden elemében kifogástalan állapotú kötet, ami bármelyik könyvespolcnak kincsévé válhat. 


A másik kategória a Fumax keménykötéses könyvek voltak, amely közül igazi kihívás volt választani. Nem is sikerült csak egyre leszűkíteni a kört - bár még most is úgy érzem, hogy tudtam volna még válogatni.

7. Legjobb hátsó borító


Míg az előző kategóriában a bőség zavarában voltam, itt szinte nem is volt választék. A legtöbb könyvem hátsó oldala jobb esetben a borító folytatása, általában azonban csak egy egyszínű lap, amin a fülszöveg található.


Végül Neil Gaiman: Sosehol könyvét választottam (eredetileg megjelent borítóval... s nem, nem fáj, hogy pár nappal azután derült ki, hogy jön új, minimalista, gyönyörű borítóval, miután ez megérkezett.), mert tetszik ez a városkép. Alapból kedvelem a hasonló képeket, úgyhogy megfogott itt is.

8. Legjobb fejezetdísz


Túl könnyű lett volna ugyanazt választani, mint Virág, hiszen a Grisha trilógiának tényleg szépséges fejezetdíszei vannak. Gyakorlatilag végig kellett néznem az egész polcomat (laza 500 könyvet), hogy végül döntést hozzak.


Azt gondoltátok, hogy egy "szemgyönyörködtető" nevű tagből kimaradhat a kedvenc könyvem? Ó, nem. Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet, s igazából a teljes sorozat fejezetdíszei bejövősek. És igen, ez igazából illusztráció, de shh. Dísz az, csak kicsit más.
De kedvem támad újraolvasni ezt a könyvet ismét... de most már kivárom a nyarat!

9. Legjobb illusztrációk


Kiélhettem volna a middle-grade rajongásomat ebben a kategóriában, de most, hogy már megvan, nem hagyhatom ki a kedvenc realista regényemet sem a sorból!


Francesca Zappia: Eliza and Her Monsters nem csupán regény, hanem találhatók benne illusztrációk, képregények, stb., amiket a főhősnő készít a webcomicjához. Ráadásul ezek az illusztrációk külön történetet mutatnak be, ami szintén fantasztikus.

10. Legjobb gerinc


Gerinceket tekintve ismét nehéz helyzetben találtam magam. Jó gerincű könyveim vannak, de olyan kiemelkedőt nehéz volt találni.


Naomi Novik: Rengeteg gerince egyszerűnek tűnik, de ez a fekete-fehér-arany kombináció meggyőzött. Ráadásul, mikor így szétnyitottam a könyvet, teljesen elámultam, milyen gyönyörű a teljes borító egyben. A tartalom pedig hűen tükrözi a borítót, az is egy kivételes történet kis orosz behatással.

11. Kedvenc borítód a polcodon


HAHA. Rengeteg, de komolyan, rengeteg gyönyörű könyvem van - elég megnézni az előző 10 kérdésnél megmutatott könyveket. Nagyon nehezen csökkentettem le a listámat, és így is inkább csak azt mondnám, hogy "ízelítők" az ízlésemből.


Kezdjük Veres Attila: Odakint sötétebbel. Egy egyszerű borítóról van szó, ami mégis annyira szemgyönyörködtető volt, hogy nem hagyott nyugodni, míg meg nem vettem. Persze a fülszöveg is hatással volt rám, de be kell valljam, hogy ez inkább borító alapú vásárlás volt - amit évek óta nem csináltam! Szóval ez jelent valamit.
Szerencsés volt a könyvvel, mert a történet is hasonlóan jó lett, mint a borító.

A másik választottam Robert Jackson Bennett: Isteni városok sorozata, amiből a Lépcsők városa képviselteti magát a képen. Ennél a sorozatnál is először a borítóra figyeltem fel, s utána olvastam el, miről is szól. Ha nem lett volna ez a szépség, lehet, lemaradtam volna egy kivételes történetről.

Ez lett volna a gyönyörű könyveimet bemutató tag. Az én jelöltem Nancy. Úgyis régen jelöltelek valamire! :) 



1 megjegyzés:

  1. Igen, régen kaptam meg az adagomat! :) Egyébként meg köszi, hétvégén igyekszem megcsinálni!

    VálaszTörlés