2018. február 13., kedd

Könyvtárban jártam (15) Csak a rövidek

A könyvtárban jártam (rovat) az alábbi okból készül:
Mert bár van elég olvasnivalóm, nekem még többre van szükségem. Más néven - függőség. A legjobb fajtából.





Az úgy volt, hogy elterveztem, hogy beugrom a könyvtárba munka előtt, ha már úgyis lejárnak a könyveim kölcsönzési ideje. Természetesen amint elhatároztam, hogy pontosan mikor is megyek be, elkezdett szakadni a hó. 


Szerencsére elállt, mire beértem Kaposvárra, de újra nekiállt szakadni, amint kiléptem a könyvtárból. Na de, miként töltöttem el 1 órát a könyvtárban?

Lassan, de magabiztosan megnéztem a böngészdét és a nemrég visszahozott könyveket. Ezután útnak indultam az új könyvek felé, ami teljesen fel volt töltve. Először is Daryl Gregory: Mind remekül megvagyunk, amit kipécéztem megjelenéskor, csak... nos, sokalltam az árát. De nagyon aranyos kis könyv, és már elég régen olvastam novellánál hosszabb művet a szerzőtől. (Egyébként ez lesz a negyedik közös kalandunk.)

Majd ezután kiszúrtam E. K. Johnston: Ezer éjszaka könyvét, amit anno olvasni akartam, de azóta lemondtam róla. Most viszont újra kicsit elkapott a vágy, de azóta rájöttem, hogy úgysem olvasom el. Úgyhogy a Felkavaró tartalommal együtt visszaviszem jövő hétfőig (előjegyezték Gaimant, úgyhogy olvasatlanul kell visszavinnem).

Végül továbbindultam, megnézegettem a történelmi és a horror/thriller/krimi részleget (yep, ezt így egyben tartják), majd beléptem a szentélyembe... izé, a sci-fi/fantasy részleghez jutottam. Ismét rengeteg gyönyörűség várt rám, de most úgy voltam, hogy sok vaskos könyv vár rám itthon, így inkább rövidek kellenének, amivel kicsit megtörhetem azok "monotóniáját". 

Biztos unjátok már, de tudjátok, hogy hol álltam meg.... G-nél, mint Neil Gaiman. Valami furcsa véletlen során (kárpótlásként a Felkavaró tartalomért?) bent volt mind a Köztesvilág, mind az Ezüst álom. Úgyhogy újraolvasás következik, mielőtt folytatnám ezt a trilógiát.

További kutatást és nagy könyvek utáni lemondást követve megtaláltam az utolsó jelöltemet - Jeff VanderMeer: Expedíciót. A film hatására felkelt bennem a vágy, hogy elolvassam a könyvet (még ha a filmet soha nem is nézem meg). Régebben valaki elmesélte nekem a történetét, de nem igazán emlékszem semmire.

Ezután már csak a történelem részlegen barangoltam, s ácsingóztam a gyönyörű szakirodalmakra. Emellett elolvastam az orosz történelemből kiszedett "romantikus" történeteket Hahner Péter: 33 szerelmi háromszög a történelemben kötetéből. Kimondhatom, hogy minden romantikus érzelmet kiölt belőlem gyakorlatilag. Jó, jó, ez túlzás, de az biztos, hogy semmi romantikus és szerelmi nem volt ezekben a háromszögekben. De egy fél órára mindenképp lekötött, az pedig bőven elég volt nekem.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése