2018. január 13., szombat

Top 10 (34) Könyv, amire 2018-ban sort akarok keríteni

Habár még tartozom egy 2017-es listával, figyelmemet már sikerült a jövő felé fordítanom. Így összegyűjtöttem ~10 könyvet, amit 2018-ban el szeretnék olvasni.
Vigyázat, megint csalok - csak kicsit.





Az a helyzet, hogy ez a Top10-es lista nagyrészt szempontokat tartalmaz, nem csak 1-1 könyvet.

1. Olvassak több Neil Gaiman művet!

      

Tavalyi év második felében igencsak megnőtt a Neil Gaiman olvasásaim száma, ami egyenesen arányos volt a szerző iránti rajongásom növekedésével.
Idén szeretném folytatni ezt a jó szokásomat. Bár láttátok már, hogy el is kezdtem, hiszen a Soseholt már ki is olvastam.
Még 10 Neil Gaiman könyvet kell ahhoz elolvasnom, hogy meglegyen a szép Gaimanes plecsnim. 
Ezt a pontot akkor tekintem sikeresnek, ha legalább 3 Neil Gaiman könyvet elolvasok idén. 

2. Olvassak több Philip K. Dick művet!

      

 Másik kedvenc szerzőm Philip K. Dick, akinek a műveit lassan, de biztosan összegyűjtöttem az elmúlt években - most már csak olvasnom kell őket. Tavaly elhatároztam, hogy igyekszem megjelenési sorrendben haladni, hogy láthassam, miként változott a szerző világképe. Ez alól a novellái képeznek kivételt, azok szabad prédák.
Ezt a pontot akkor tekintem sikeresnek, ha legalább 2 Philip K. Dick könyvet elolvasok az év folyamán.

3. Rick Riordan: Heroes of Olympus sorozat befejezése

   

Tavaly év végén kezdtem el újraolvasni Rick Riordan: Percy Jackson és az Olimposziak sorozatot, ami felélesztette bennem a vágyat, hogy a következő sorozatával is haladjak - sőt, be is fejezzem.
A Mark of Athena komoly függővéggel fejeződött be, én azonban valamiért egészen mostanáig nem folytattam az olvasást. De csak végezzek az újraolvasással!

4. Robin Hobb: Látnok-trilógia befejezése és a Liveship Trader trilógia elkezdése

   

Robin Hobb a tavalyi év során magabiztosan vált a kedvenc írónőmmé, így várható volt, hogy ő is bekerül ebbe a listába. Az orgyilkos küldetését már el is kezdtem, a kihívás teljesítéséhez viszont a Liveship Trader trilógiába is bele kell kóstolnom.
Azért csak ez a két kötet került fel a listába, mert ezt a kettőt birtoklom már most. Többet olvasni persze szabad - biztos, hogy hamar beszerzem a következő részeket is.

5. Brandon Sanderson: Mistborn trilógia befejezése

   

Brandon Sanderson kollekcióm is sokat nőtt az elmúlt évben, holott csak egyetlen könyvet olvastam a szerzőtől. Ezért az idei célom, hogy befejezzem a Mistborn trilógiát. Az első rész nagyon tetszett, majdnem kedvenc is lett, úgyhogy nagy elvárásaim vannak a folytatás tekintetében is.

6. Olyan sorozatok befejezése, ahol csak az utolsó kötet van hátra

      

      

 Tavaly viszonylag sok sorozatot sikerült befejeznem, de így is bőven akad olyan, ahol már csak egyetlen kötet választ el a boldog végtől - mint a fenti példákon is láthatjátok (és ennél még több van!).
Az idei évben elsősorban a YA sorozataimat szeretném befejezni, ugyanis minél tovább húzom őket, annál kevesebb valószínűsége lesz annak, hogy valaha is elolvasom az utolsó kötetet.
Ezt a pontot akkor tekintem sikeresnek, ha sikerül 3 olyan sorozatot befejeznem, ahol csak az utolsó kötet volt hátra.

7. Utolérni Cinda Williams Chima: Shattered Realms / Megrendült királyságok sorozatát

      

Másik nagy írószerelmem tavalyról Cinda Williams Chima volt, akitől eddig a Seven Realms sorozatot és a Megrendült királyságok első részét olvastam.
Az idei tervem az, hogy újraolvasom a Lángvetőt, elolvasom a Shadowcastert (az ráadásul pont idén érkezett meg) és a Stormcastert (amit pár perce rendeltem elő, és áprilisban jelenik meg). Így már csak egy évet kell majd kibírnom az utolsó részig, de az már könnyedén menni fog. :)

8. Elolvasni N. K. Jemisin: A megtört föld sorozatát

      

Ennél a sorozatnál játszik egy pici bizonytalansági faktor, ugyanis a harmadik rész csak abban az esetben játszik, ha a kötet megjelenik az idei évben. A kihívás részét viszont 100%-san képezi Az ötödik évszak újraolvasása és Az obeliszkkapu elolvasása.
Igen, imádok újraolvasni, nem tudom, hogy feltűnt-e. Ha nem, akkor egy pillanat, és újabb példát láthattok rá.

9. Elolvasni Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom sorozatát

      

 Évek óta halogatom ezt a sorozatot! Az első részt anno Nadine-nel közösen olvastam el, de utána valahogy teljesen elmaradt a folytatása - pedig azóta kijött idehaza egy újabb trilógia és egy sorozatkezdő kötet. Az, hogy lemaradásban vagyok, enyhe kifejezés...
Emiatt idén most már tényleg sort kerítek erre a sorozatra! Először is újraolvasom a Tövisek hercegét, majd folytatom a Tövisek királyával és a Tövisek császárával.
Arra nem teszek fogadalmat, hogy a következő sorozatba is belekezdek (pedig annak is megvan az 1-2. része, de előfordulhat).

10. Befejezni Michael J. Sullivan: Riyria-krónikákat

      


Ennél a sorozatnál nem olvasok újra - meglepő módon. Itt ugyanis nagyon élénken él még bennem a kép, és sokkal inkább kíváncsi vagyok a folytatásokra.
Egy kis engedményem lesz ennél a kihívásnál - ha már 2 kötetet elolvasok a sorozatból, teljesítettnek tekintem. A célom viszont mindenképp az, hogy eljussak a sorozat végére, és kivethessem a hálót a szerző másik két sorozatára.

Nos, ennyi lett volna a Top 10 könyv, amire idén sort akarok keríteni... vagy inkább Top 10 szempont, ami alapján millió könyvet felsorolok.
Végezetül pedig - a tavalyi listámról (ahol még tényleg csak 10 könyv volt) 5 könyvet sikerült elolvasnom, és 1 esetében döntöttem úgy, hogy hagyom. Remélem, az idei arány ennél jobb lesz!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése