2017. szeptember 6., szerda

Könyvtárban jártam (10) A függőség

A könyvtárban jártam (rovat) az alábbi okból készül:
Mert bár van elég olvasnivalóm, nekem még többre van szükségem. Más néven - függőség. A legjobb fajtából.






Könyvtárba járni egyszerű. Kifogásokat találni azért, hogy miért mész, amikor van elég könyved, már sokkal nehezebb. De nem megoldhatatlan. 
Ezúttal Rétát okoltam a motivációért, és a jogosítványom meghosszabbítását a lehetőségért. 
A múltkori ámokfutásból 6 könyvet vissza tudtam vinni - Az Életed történetéből akkor még volt 60 oldal, és nem akartam sietve elolvasni.

Amúgy annak a könyvnek köszönhetően elbeszélgethettem a kormányablak ügyintézőjével. Ugyanis várakozás közben azt olvastam, így mikor hívtak, vittem magammal a könyvet is, és leraktam az asztalra. Az ügyintéző pedig látta a filmet, így érdekelte, milyen a könyv. Olyan jó érzés amúgy, amikor ilyen helyen váratlanul egy másik olvasó emberkével találkozom. 

Úgyhogy sajnos csak 6 helyem volt, 6 könyvecskét kölcsönözhettem ki. Meg se fordult a fejemben, hogy akár 1 darabbal is kevesebbet hoznék ki. Egy fő célom volt - ne kölcsönözzek ki újabb 500+ oldalas regényeket, mert most biztos nem tudnám elolvasni őket (Dan Simmons könyvét így szomorúan tettem vissza.)

Először Kiera Cass: The Crown - A Korona könyvét választottam ki. Ez az utolsó része a sorozatnak, és már jó lenne befejezni. A 4. rész elég rossz volt, és sokan azt mondják, ez még rosszabb, úgyhogy igencsak tartok tőle. Szerencsére csak 298 oldalas. De örülnék, ha legalább olyan jó lenne, mint az eredeti trilógia zárókötete,

A következő választottam Ursula K. Le Guin: A rege könyve lett. Rengeteget hallottam az írónőről már, úgyhogy kíváncsi voltam. Azaz tekinthetjük ezt egy újabb hiánypótlásnak. Ráadásul, ez a regény a mesterművek sorozat első kötete, amely sorozatot szerintem végigolvasgatom idővel. Több könyvet is láttam bent belőle - jó lesz megismerkedni az alapművekkel.

Nem lenne teljes a könyvtárjárásom John Scalzi könyv nélkül. Ezúttal az utolsó bent megtalálható regényt, a Vörösingeket hoztam el. Nagyon reménykedem, hogy idővel beszerzik A bezárt elméket is - nem szeretnék kimaradni belőle. Ez a könyv már vegyesebb értékeléseket kapott, mint A vének háborúja sorozata, de bizakodó vagyok, hogy én ismét a jobbik oldalra esem. Itt amúgy arra leszek kíváncsi, hogy miről szól a könyv, mert fülszöveget nem olvastam hozzá - csak hoztam.

Itt végére értem a sci-fi részlegnek, úgyhogy elindultam nyelvkönyvet keresni. Képzeljétek, elkezdtem ismét olaszt tanulni! Régebben egy fél évet tanultam az egyetemen, de a kiejtésen túl nem sok minden maradt meg. Amikor pakoltam, rábukkantam ezekre a jegyzeteimre, és akkora erővel ébredt fel bennem a vágy, hogy fejlesszem az olasz tudásomat, hogy neki is álltam. Ennek eredménye, hogy kihoztam a PONS kezdő olasz nyelvkönyvét. 
De ne tudjátok meg, mit bénáztam ott. Először a soron kiesett a pénztárca a kezemből - és kiesett belőle minden apróm... ne. ne is mondjátok. Mikor összeszedtem, és felálltam, akkor pedig két könyv esett ki a kezemből azzal a lendülettel.
Azt hittem, a könyvtáros kivág onnan, amiért itt rombolok gyakorlatilag. 

Miután elsunnyogtam onnan, nekiálltam a többi felírt könyvemet előkeríteni - közülük végül csak egyet választottam, mégpedig egy újabb klasszikust: Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhidat. Már jó ideje szerettem volna elolvasni, de sosincs bent! Most véletlenül bukkantam rá erre a régi kiadásra - de én már annak is örültem. Úgyis a tartalom a lényeg!

És megvolt az 5 könyvem, igazából mehettem is volna kifelé... csakhogy én visszasétáltam a sci-fi/fantasy részlegre, és hosszas mérlegelés (Isaac Asimov és Philip K. Dick volt az ellenfél) után Ray Bradbury: Marsbéli krónikákat hoztam magammal. Múlt hónapban olvastam az írótól a Fahrenheit 451-et és még pár novellát, és érdekel a többi műve is. 

A képen még látható egy doboz jelly bean - az a "mindennel végeztem" után történő "ünnepeljük meg a munkahelyi dolgokat" alapon történt bűnözésem eredménye. Meglepődtem, hogy a Müllerben lehet ilyet kapni, és nem is tudtam ellenállni. Egyszer megengedhetem magamnak. :)

Úgyhogy ez lett volna a legújabb könyvtártúrám. Legközelebb hónap végén megyek - nem csábulok el rá, mikor megyek az új jogsimért. Nem, nem. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése