2017. július 14., péntek

Neal Shusterman: Az óceán mélyén

"Két dolgot tudsz. Egy: ott voltál. Kettő: nem lehettél ott."

Mindig ​az a legfélelmetesebb, amiről a legkevesebbet tudunk.
Az óceán legmélyebb pontja a Marianna-árok fenekén lévő Challenger Deep. A skizofrénia egy mentális betegség, amely több tízmillió embert érint a világon. A Challenger Deep 10 916 méter mélyen van. A skizofrénia a betegek jelentős részénél serdülőkor táján jelentkezik. Az óceán legmélyebb pontján mindezidáig összesen három ember járt. A skizofrénia leggyakoribb megnyilvánulási formái a hallucinációk és a paranoid téveszmék.
Mit tehet egy szülő, amikor a fia azzal fordul hozzá, hogy valaki meg akarja ölni? Kihez fordulhatsz, amikor úgy érzed, hogy az apád és az anyád helyét álruhás szörnyek vették át?



Mindig az a legfélelmetesebb, amiről a legkevesebbet tudunk... Neal Shusterman Amerikai Nemzeti Könyvdíjas regénye egy fiúról szól, aki alámerül a világ legmélyebb pontjára.
Tarts velünk a különleges regény blogturnéján, és ha szerencsés vagy, 1 példányt nyerhetsz is a műből.

Neal Shustermannal két éve ismerkedtem meg, azóta pedig négy könyvét is olvastam, őt pedig a kedvenc szerzőim közt tartom számon. Épp ezért nagyon megörültem, mikor megtudtam, hogy a Challenger Deep című regénye megjelenik magyarul. Az elvárásaim, bevallom, elég magasan voltak, ugyanis eddig csak jó élményeim vannak az írótól, ráadásul ezt a könyvét a saját fia ihlette, ami már önmagában ad egy extra érzelemréteget az egészhez.

Mindent álmom teljesült, ugyanis Az óceán mélyén egy megindító, érzelmileg megterhelő, ugyanakkor gyönyörű mű, amelyen látszik, hogy szeretettel és mély törődéssel íródott. A regény központi témája, hogy miként lehet élni egy mentális betegséggel. A téma feldolgozásán látszott, hogy a szerző rengeteget olvasott / tapasztalt belőle. Ráadásul kellő komolysággal kezelte. Nem voltak illúziók, sem rózsaszín cukormáz, ami sokkal hitelesebbé tette a történetet. Neal Shusterman pedig ugyan Caden szemszögéből mutatta be az eseményét, viszont a családja helyzetére is figyelmet fordított.

Maga a történet úgy tűnhetett volna, mintha két szálon futna, azonban az egyik „szál” Caden illúziói voltak – ez egy utazás volt a Föld legmélyebb pontjához, az ún. Challenger Deephez (innen ered a könyv eredeti címe). Ugyan ez első ránézésre csak egy kis hajókázásnak tűnt, ezek a részek néha jobban kikészítettek, ugyanis itt a valóság eseményei eltorzítva, mintegy szimbolikus módon jelentek meg. Annyira szívszorító volt valahogy, mert annyira élénk képekkel mutatta be a gyógyszerek hatásait, a lelki vívódásait, stb.

Aki nagy történetet vár, nos, a szó klasszikus értelmében, nem kap. Ugyanakkor ez a történet sokkal összetettebb és teljesebb azoknál. Ez egy élettörténet, egy küzdelem (amit egyébként tökéletesen ábrázolt a szerző) volt, egy igazi hullámvasút.

Neal Shusterman karaktereit eddig mindegyik könyvnél csak dicsérni tudtam – ami elől Az óceán mélyén sem lesz kivétel. A szereplők ismét a szívemhez nőttek – Cadent például annyira szeretném ölelgetni. Annyira eleven, annyira élő volt, úgy éreztem, bármikor elsétálhatna mellettem az utcán. A szerző a mellékszereplőket is teljes emberként jelenítette meg, és akiket szintén annyira szerettem, és akik történet szintén meg akartam ismerni. Különösen Navigátorét, akire elég csak rágondolnom ahhoz, hogy összeszoruljon a szívem. Nagyon tetszett, hogy a szereplők bemutatása nem abban merült ki, hogy miként néztek ki, sokkal inkább a belső tulajdonságaikra fókuszáltunk.

Végül beszéljünk arról, miért is különleges ez a könyv, és hogy kiknek ajánlanám: először is, tudnotok kell, hogy ez YA, a főszereplők kora valamint a stílus is erre utal. Ugyanakkor nem követi a realista regények trendjeit, nincsenek benne a szinte már megszokott klisék sem. A választott témáját érzékenységgel ugyanakkor köntörfalazás nélkül dolgozta fel.

Ezt a regényt elsősorban azoknak ajánlanám, akik egy kiválóan megírt, összetett és reális realista történetet szeretnének olvasni; azoknak, akik nem vágynak arra, hogy legyen romantikus szál a könyvükben; azoknak, akik szeretik a karakterközpontú regényeket; valamint azoknak, akik valami komolyabbra vágynak, és szeretnének mély érzelmeket érezni.

Bár őszinte leszek, mindenkinek ajánlanám, mert bár olvastam már a témáról több regényt is, ezt mégis emlékezetesnek tartom, ráadásul olyan szereplőkkel, akikhez lehetetlenség nem kötődni.
Igen, mindent összevetve Neal Shusterman a realista műfajban is kiválóan megállta a helyét, és ismételten egy ütős, tartalmas és érzelmekben gazdag regényt tett le az asztalra, amivel megerősítette helyét a kedvenc szerzőim körében.



Könyv adatai
Eredeti cím: Challenger Deep (2015)
Kiadó: Tilos az Á könyvek (2017)
Oldalszám: 332

Nyereményjáték


Az Óceán mélyén egy igazán különleges regény, ami több díjat is elnyert. Ezek egyike az Amerikai Nemzeti Könyvdíj, ami talán a legnívósabbnak számít. A művet az Illinois állambéli Lincoln Awardra is jelölték, amit az ottani középiskolások szavaznak meg.

A mostani játékunk során olyan könyvek borítóiból találtok részletet, amik elnyerték a Lincoln Awardot, és itthon is megjelentek már. A feladatotok, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok a választ.

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az általunk megküldött értesítő e-mailre. Sok szerencsét!




További állomások


07.14. - Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése