2017. március 22., szerda

Liebster "szeretgetős" Award

Helló Dearies!

Díjat kapott a blogom, méghozza Rétától, akinek ezúton is nagyon köszönöm! Remélem, érdekesek lesznek a válaszaim. :)
A Liebster díj számomra hatalmas öröm, akkora meglepetés!
(A díjat már korábban is megkaptam párszor, azokat a bejegyzéseket itt és itt tudjátok elolvasni. Utána már csak karcban vagy kommentben válaszoltam, azokat sajnos nem tudom linkelni.)

Íme a szabályok:
1. Nevezd meg és linkeld be a bloggert, akitől a díjat kaptad, és köszönd meg neki!
2. Válaszolj az általa feltett 10 kérdésre!
3. Tegyél fel 10 kérdést!
4. Add tovább a díjat más blogger(ek)nek!


De nézzük is a kérdéseket, amelyek már önmagukban is megérnének 1-1 külön bejegyzést.



1. Van megszokott időszak, amikor általában írod a bejegyzéseket vagy random?

Az idén ráálltam arra, hogy hetente 3 bejegyzés kerüljön ki a blogra - hétvégén egy értékelés, pénteken a hétvégi olvasónapló, hétfő-szerda közt valamikor pedig egy random poszt. Az értékeléseket, amelyek hétvégén kerülnek ki, szombaton írom meg, általában drága barátnémmal, Nancyvel közösen. Higgyétek el, motiváló több szempontból is, és örülök, hogy kialakult ez a szokásunk.
A hétvégi olvasónaplót legtöbbször csütörtök este írom meg, és pénteken, posztolás előtt szerkesztem meg. Ennek az az oka, hogy elég későn végzek a munkával csütörtökön, és fáradtan néha előjön a beszélgetős, valamiért nagyon aktív énem, amit arra használok, hogy megírjam ezt a bejegyzést. A szerkesztést pedig a frissebb énemre hagyom - illetve akkor rögzítem, hogy pontosan hol is tartok az olvasmányaimmal.
A random posztot pedig aznap írom, amikor közzé is teszem, hiszen ezek általában töltelékposztok. Ha értékelés kerül hétköznapra, annak az az oka, hogy túl sokat olvastam az előző héten/turné van/közeleg a hónap vége. Ebben az esetben már hétvégén nekiállok írni a bejegyzést, és valamikor befejezem (általában a posztolás napján).


2. Hogy állsz neki egy bejegyzés megírásának? Akár könyvértékelés, akár más téma, van valami általános séma, amit követsz?

Sírással. Nem ám! Az csak akkor jön, amikor nem tudom, miként fogalmazzam meg az érzéseimet. Általános séma? A bejegyzéseimnek a kerete az, ami közös minden esetben (értékeléseknél). A poszt elején arról írok, hogy miként ismertem meg a könyvet, milyen elvárásokat támasztottam vele szemben (hiszen az befolyásoló szempont), stb. Az utolsó bekezdés pedig egy összefoglalás arról, hogy milyen is volt a könyv. Ez utóbbi azok számára készül, akiknek nincs kedve végigmenni az egész értékelésen, hanem csak egy összképet szeretnének kapni.
Az értékelés középső része vegyesen épül fel - arra törekszem, hogy a gondolatmeneteim összekötődjenek. Néha ez nem sikerül, de azért igyekszem megvalósítani. :)


3. Követed a könyves Youtuber-eket? Ki(k) a kedvence(i)d?

Igen, határozottan! A Hearthstone játékosok mellett belőlük követek jó párat! A hazai kínálatból két kedvencem van: Zsófi (OlvaZsófi) és Szentinel (Szentinel Torony). A külföldiek közül Regan (PeruseProject) és Cece (ProblemsofaBookNerd).


4. Melyik volt a legnagyobb csalódásod könyvben?

Molyon 3,5*-tól lefelé minden gyakorlatilag csalódásnak számított nekem. Egyet kiválasztani viszont elég nehéz. Itt elsősorban sorozatfolytatásokat tudnék megnevezni - pl. Lauren Kate: Fallen sorozata a 2. résztől kezdve, Julie Cross: Tempest sorozatának zárókötete, Benina: Bíborhajú sorozata a 2. résztől.


5. Melyik könyveket/stílusokat/kliséket kerülöd?

Na, akkor álljunk neki. Bár ez csak kivonat lesz, ugyanis tervezek egy külön bejegyzést a könyves pet peeves-jeimről. Úgyhogy arra is kell valamit hagynom.
Alapvetően nem olvasok realista NA regényeket - egyszerűen nem kötnek le. Hasonló a helyzet az erotikus kötetekkel is.
Kliséknél nagyon zavarnak a rosszul megírt barátságok, a szerelmi háromszögek, a "kiválasztott" kategória és a túl-tökéletes karakterek. Ezt a listát hosszan tudnám még folytatni, de majd még visszatérek ide.


6. Melyik írótól olvastál eddig a legtöbbet? Kedvencednek tekinted?

Miután Goodreads segítségét kértem, úgy tűnik, P. C. Cast-től és Cassandra Clare-től is 14-14 könyvet olvastam idáig. Egyikőjük sem kedvenc íróm, Casttől egyetlen sorozat kihozott ennyi kötetet; Clare esetében pedig sajnos az idő elkoptatta a rajongásomat. Azért az árnyvadászokat továbbra is kedvelem, de nem olvasok az írónőtől automatikusan mindent.


7. Mennyire szoktad elolvasni a frissen beszerzett könyveidet?

Bűnös vagyok, nagyon-nagyon bűnös! Mióta több könyvet szerzek be, eléggé hátrányos helyzetbe kerültek a kicsikéim. A recenziós példányokat természetesen azonnal olvasom, a többieknél viszont már tényleg akadnak gondok. Főleg, ha sorozat sokadik része, én meg még a közelében sem járok annak.
Viszont! Idén megfogadtam, hogy igyekszem minél nagyobb százalékát elolvasni a beszerzéseimnek, és eddig nem is állok olyan rosszul. Bár tekintve, hogy 1 hónap múlva Könyvfesztivál, úgy érzem, kicsit elhamarkodottan tettem meg ezen kijelentésemet.


8. Melyik a legrégebb óta birtokodban lévő olvasatlan könyv és mióta képezi a könyvtárad részét?

Gárdonyi Géza: Egri csillagok, amit egyszer félig elolvastam ugyan, de aztán félbehagytam. Sajnos hatodik osztályosként nem értékeltem túlságosan, nagyon untam. Bezzeg rá következő évben a Kőszívű ember fiai kedvencem lett. Ezt a könyvet szerintem ötödik osztályos korom után kaptam, hiszen a két év közti nyáron próbálkoztam vele, azaz 2002-ben.


9. Olvasáson/blogoláson kívül van olyan hobbid, amit űzöl?

Ó, igen! Egyfelől nagyon szeretek puzzlet kirakni és színezni. Ez a kettő hobbim egymást váltogatja, épp melyikhez van kedvem. Emellett mindkettő rengeteg időt felemészt, azért is veszem őket egy kalap alá.
Emellett Hearthstone-zom, bár nem annyira aktívan, mint amennyire jó lenne. Viszont remek kikapcsolódásnak tartom általálában. Kivéve, ha sorra vernek el az aggropaklik. Na, igen, menjünk tovább.
Tavaly ébredt fel bennem igazán a kertészkedés iránti szenvedély. Ez virágokra, gyümölcsösre és a veteményesre is kiterjed, és aminek már tavaly is meglett az eredménye. Egész évben virágba borult az udvar, amit nagyon élveztem.
Számomra a kertészkedés hatalmas kikapcsolódás. Tény, hogy kimerítő, de mivel a munkám agyilag fáraszt le, ez mégis felüdülésnek érződik.


10. Mi a kedvenc ételed?



Nincs több hozzáfűznivalóm...

És akkor következzen az én 10 kérdésem!

1. Mi a legújabb hobbid?
2. Nevezd meg azt a könyves karaktert, aki szerinted leginkább hasonlít rád!
3. Ha kilépnél a komfortzónádból, milyen műfajú könyvvel próbálkoznál?
4. Van-e valamilyen különleges olvasási szokásod?
5. Mik a top 3 klisé könyvekben, amiket nem kedvelsz?
6. Ha nem könyves blogger lennél, miről írnál blogot?
7. Milyen bejegyzéseket szeretsz leginkább írni?
8. Hogyan rendezed a könyveidet a könyvespolcodon?
9. Mennyire tudatosan vásárolsz könyveket? Mennyire tudnak elcsábítani az akciók?
10. Van valami rituáléd blogposztírásnál?

A jelöltjeim pedig:

* Nancy, a BookHeaven bloggerinája
* Zsebi, a Maybe I'm a Bookworm bloggerinája
* Rileey, a Chasing Craziness bloggerinája (ismét, de ez van, még mindig szeretem a blogod)
* Lorelei, a "Maybe it's about the story" bloggerinája
* Zsófi, az OlvaZsófi vloggerinája

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése