2017. február 18., szombat

Cinda Williams Chima: The Demon King

"... megtanulta, hogy ne tegyen fel minden kérdést, ami csak az eszébe jutott, mert néhány dolgot csak akkor érthet meg, ha eljött az ideje."

Sorozat: Seven Realms #1

Nehéz idők járnak Fellsmarch városában. Han Alister, egykori tolvaj, szinte bármire képes lenne, hogy megélhetést biztosítson családjának. Az egyetlen értéke azonban olyasmi, amit nem adhat el - az ezüst karkötő, amit születése óta viselt, és soha nem tudott levenni.
Egy nap Han és barátja a klánból, Dancer, összetűzésbe kerül három fiatal varázslóval, akik tüzet gyújtottak Hanalea megszentelt hegyén. Ekkor kerül a fiú birtokába egy amulett Micah Bayartól, a Főmágus fiától. Hamarosan Han megismeri az amulett ördögi történetét, miszerint egykor a Démon királyhoz tartozott, ahhoz a mágushoz, aki kis híján elpusztította a világot ezer évvel korábban; és tudja, a Bayarok bármit megtesznek azért, hogy visszaszerezzék.
Eközben Raisa ana'Marianna-nak, Fells trónörökös hercegnőjének, is meg kell vívnia saját harcait. Három évnyi szabadság után tért vissza az udvarba, és arra vágyik, hogy több legyen egy ketrecbe zárt ékszernél. Olyan szeretne lenni, mint Hanalea - a legendás harcos királynő, aki megölte a Démon királyt és megmentette a világot. Édesanyjának azonban más tervei vannak.



A Goodreadsen sokszor szembetalálkoztam Cinda Williams Chimával, ráadásul csupa jót hallottam róla. Egy ideig ellenálltam, valamiért nem éreztem a késztetést, hogy elkezdjem ezt a sorozatát, de szerencsére nagyjából egy éve rájöttem, hogy igenis meg akarom ismerni az írónőt. És milyen jól tettem! Bár kissé magas elvárásokkal kezdtem bele a The Demon Kingbe, a regény így is felülmúlta azokat.

Eleinte szimplán tetszett; éreztem, hogy jó lesz ez, de még nem vagyunk ott. És milyen igazam lett. Rengeteg érzés kavargott bennem most olvasás után, annyira szerettem volna valakivel hosszasan kielemezni minden egyes pontját, teóriákat gyártani, stb. Azt hiszem, ez is mutatja, mennyire különleges is volt ez a regény. Ráadásul azt is elérte, hogy ismét felélessze bennem a YA fantasy iránt érzett szeretetemet, ami mostanában kicsit lappangott.

Azért azt ki kell jelenteni, hogy a The Demon King első fele felvezetésként funkcionál, kissé lassan indul be a fő cselekményszál. Ez azonban egyáltalán nem okozott problémát, hiszen ezt az időt az írónő arra használta fel, hogy lefektesse világának alapjait, bemutassa a politikai viszonyokat, illetve megismertessen a szereplőkkel. Csak annyit mondhatok, hogy mesterien lett kidolgozva a Seven Realms, és imádtam minden egyes aspektusát! Persze vannak bennem még kérdések, de tekintve, hogy ez egy négy részes sorozat, biztos vagyok benne, hogy kapok rá választ.

Azt különösen szerettem, hogy a mágia és a politikai, intrikai aspektus remek összhangban álltak, és nagyon erős egységet alkottak. Érdekes volt a mágia megítélése is, illetve annak szerepe a társadalomban – hadd mondjam meg, elég furcsa helyzet állt fent. Emellett imádtam, hogy az írónő nagyon érdekfeszítő eredettörténetet is belecsempészett a művébe (amiről nagyon szívesen olvasnék egy előzménysorozatot, vagy bármit! Nem hiszem el, hogy nem tudhattam meg többet!).

Alapvetően a háttérvilág nagyon jó alapokra épült, és az írónő alaposan, részletekbe menően ki is dolgozta azt. Tény, hogy nem készült mindenről hosszas leírás, mégis el tudtam képzelni, hogy ott vagyok Maria Pineson, vagy Fellsmarchban. Az pedig, hogy milyen tökéletesen kapcsolódnak össze az univerzum egyes elemei, igazán figyelemreméltó.

A történet maga, ami leginkább a második részben válik jelentőssé, részben kiszámítható volt, részben azonban elég fordulatos lett! A legfőbb csavarokat könnyen ki lehetett találni, pláne, mivel a szereplők tudatalattija általában nem hajlandó felismerni bizonyos félreérthetetlen jeleket. Szerencsére legalább nem több száz oldalon keresztül tartottak ezek a részek. Viszont az írónő tehetségét dicséri, hogy hiába sejtettem, mi fog történni, még annyira izgultam! Akadt olyan alkalom, amikor le kellett raknom a könyvet, mert nem éreztem képesnek magam arra, hogy elolvassam ("az elkerülhetetlen ütközést várva" jelenség), de olyan is, hogy annyira izgultam, hogy az egyik barátomnak azt ismételgettem több percen keresztül, hogy „én ezt nem bírom. Annyira jó, de én ezt nem bírom”. Azt hiszem, ez többet mond minden szónál.

Az események két szálon futottak – egyfelől ott volt Han, az utca gyermeke, aki napjait folyamatos veszélyben töltötte, másfelől pedig Raisa, a királynőség trónörökös hercegnője, aki a bezártságtól szenvedett. Be kell vallanom, engem egy picit jobban izgatott Han élete, bár a fent említett „kiakadásaim” főként Raisahoz kötődtek. Nagyon élveztem azt is, hogy bár két külön szálon haladt a cselekmény, egyes szereplők mindkettejüknél megjelentek. Így legalább több oldalról is megismerhettem őket.

Mind a fő, mind a mellékszereplőket imádtam! Az írónő mindenkire fordított figyelmet, és eleven szereplőként jelentek meg előttem. Fantasztikus élmény volt megismerni őket, a gyengeségeiket és az erősségeiket, a vágyaikat, mindent! Nagyon sok kedvenc szereplőt sikerült avatnom, bár a két legnagyobb kedvencem Han és Dancer. Annyira jó volt a dinamikájuk, és mindketten hatalmas terhet cipelnek, így még inkább szimpatizáltam velük.

Mindent összevetve egy igazán izgalmas, különleges, minőségi és kiválóan kidolgozott YA fantasyhez volt szerencsém, amely megérdemli az összes hypet, amit kapott. A háttérvilág érdekes volt, rengeteg felfedeznivalóval továbbra is; a történet ugyan lassan indult be, azonban sok-sok izgalmat tartogatott; a szereplők pedig már most a szívemhez nőttek. Számomra hatalmas szerelem lett, úgyhogy hamarosan folytatom is – az a függővég kívánja a mielőbbi folytatást.


Könyv adatai
Eredeti cím: The Demon King (2009)
Kiadó: Hyperion
Oldalszám: 506

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése