2016. október 9., vasárnap

April Genevieve Tucholke: Wink, Poppy, Midnight

"Az emberek néha egyszerűen eltűnnek, Midnight. Rájönnek, hogy nem a jó úton járnak, vagy valaki más életét élik, ezért fogják magukat, és az éjszaka közepén eltűnnek."

Minden történetbe kell egy hős.
És kell bele egy hitvány gonosztevő.
És hogy még mi? Megfejtésre várok titkok…
Wink egy vörös hajú, szeplős lány a szomszédból: senki sem ismeri egészen, a lénye csupa talány és rejtély. A szőke, ezüstszürke szemű Poppy a leggyönyörűbb és egyszersmind a legaljasabb és legkegyetlenebb lány a középiskolában: egy igazi manipulatív méhkirálynő. És itt van a harmadik, Midnight, egy édes, de bizonytalan fiú, aki nem tud választani kettejük közül. Wink. Poppy. Midnight. Két lány. Egy fiú. És egy rémisztő, veszélyes erdő, ahol egyre több borzalmas esemény követi egymást. Mi történt valójában? Van, aki tudja. És van, aki hazudik.




Minden történetbe kell egy hős, egy hitvány gonosztevő és megannyi megfejtésre váró titok...
A Blogturné Klub hat tagja büszkén mutatja be April Genevieve Tucholke különösen magával ragadó történet két lány, és egy fiú kusza kapcsolatáról, mesés kalandjaikról és a mindent elsöprő szerelemről.
Kövessétek velünk a turnét, amin a Menő Könyvek jóvoltából 1 példányt ti is megnyerhettek a regényből!

Ismeritek az érzést, ami akkor kap el, mikor odakint hűvös van, esetleg még az eső is szemerkél, és neked már nem kell sehova menni? A napokban pont ilyen idő volt, így tökéletes alkalom kínálkozott, hogy olvassak valamit, aminek a hangulata tükrözi ezt az érzést. Nos, sikerült megtalálnom a tökéletes jelöltet. April Genevieve Tucholke: Wink, Poppy, Midnight című könyve az az őszi regény, amit este a takaró alá bújva olvasol egy bögre forró tea társaságában. Egyszerűen csak élvezed a prózáját, összerezzensz a sötéttől, és hagyod, hogy elragadjon magával a mese és őrület édes keveréke.

Számomra a Wink, Poppy, Midnight egy igazi hangulatregény, amelyet most fantasztikus érzés volt olvasni; ugyanakkor nem vagyok teljesen biztos abban, hogy mondjuk egy verőfényes nyári napon is ugyanezt az érzést váltotta volna ki belőlem. De ilyen könyvek is kellenek az éltembe néha!

A hangulatán kívül nagyon tetszett az írásmód – Wink valósággá váló meséi igazán magukkal ragadtak. Emellett a három főszereplő szemszöge is jól elkülönült, mindenkinek megvolt a saját hangja, még úgyis, hogy a köztük lévő határok lassanként eltűntek (ha olvassátok, megértitek, mire gondolok itt). Az érzelmek pedig tökéletesen átjöttek számomra:

„Éreztem, hogy beszélnem kell Midnighttal a megbocsáthatatlan dolgokról. Figyelmeztetnem kellett, hogyan rágják be magukat a csontodba, ha nem vigyázol, hogyan törik vörös porrá a szíved, és kergetnek színtiszta tébolyba.”

Ez és az ehhez hasonló részek összeszorították a szívem, és éreztem a fájdalmat, amit az írónő ilyen szépen körülírt.

Mivel egy hangulatregényről van szó, a történet eléggé elbújt a sorok között, és inkább csak a befejezésnél találtam rá. Talán. Nem vagyok benne teljesen biztos. A Wink, Poppy, Midnight inkább sok érzés keveréke egy csodaszép köntösben, és őszintén szólva, nekem ennyi elég is volt. Egyedül akkor merült fel bennem, hogy „de miről is szól ez a könyv”, mikor nem olvastam. Amint visszatértem a könyvhöz, máris belefeledkeztem, és elragadtak a költői képek és hangulatok sokasága.

A karakterek igencsak érdekesek voltak – a hős, a tolvaj, a farkas, a mesélő, a hitvány, a hazug? Annyi szerep, de ki tudja, melyik kicsoda? Egyáltalán szükséges valakit beskatulyázni egy szerepbe? Miért ne lehetne a hős hazug és gyáva, a tolvaj nemes, a hitvány elhagyatott? Nagyon tetszett, hogy az írónő nem hagyta, hogy egy-egy karakternek csupán egyetlen dimenziója legyen. Hiszen a világban sem minden annyira fekete-fehér, mint szeretjük hinni. Azt hiszem, egyedül Winket kedveltem a főszereplők közül – mert számára a valóság játék volt, és nem érdekelte, mások mit gondolnak róla. Midnightban viszont kissé csalódtam. Érdekes módon, ő lett a legegysíkúbb karakter az összes közül. Még Poppy is sokkal érdekesebb volt nála, pedig eleinte úgy gondoltam, ő fog leginkább zavarni. Ennek a lánynak pszichológiájáról egy külön regényt lehetne írni. Azt viszont értékeltem, hogy a szereplők mindegyike egyféle karakterfejlődésen ment végig (bár a végeredmény néha igen meglepő lett).

Ami kevésbé tetszett, az a karakterek közti interakciók és kapcsolatok. Ez a része a könyvnek szerintem kevésbé kidolgozott. Sőt, teljesen érzelemmentes is lett. Nem éreztem át azokat a heves érzelmeket, amelyeket az írónő leírt – pedig fentebb éreztem, hogy minden más esetében, mennyire komolyan hatottak rám. Úgy gondolom, ebben közrejátszott az is, hogy nem is értettem igazán a kapcsolataikat. És találhatnék rá kifogásokat, de ez a része igenis fontos aspektusa volt a könyvnek, így emiatt vontam le végül egy csillagot.

Mindent összevetve a Wink, Poppy, Midnight egy kiváló őszi olvasmány (különösen most, amikor úgyis mindenki a Halloweenre és Mindenszentekre készül), amelyet különleges élmény volt olvasni. A hangulata mesés, az érzelmek ütöttek, a karakterek pedig furcsák, de illettek a könyvhöz. Úgy érzem, még jó párszor újra fogom olvasni, mert hiszem, hogy még többet nyújthat ez a regény.



Könyv adatai
Eredeti cím: Wink, Poppy, Midnight (2016)
Kiadó: Manó könyvek
Oldalszám: 256

Nyereményjáték


A történet egyik legjellegzetesebb szereplője Poppy, a gyönyörű, ám belül romlottnak tűnő lány, aki látszólag igazi gonosztevő, de a lelke mélyén súlyos sebeket titkol.
A mostani játékunk során hat, Poppyhoz hasonló női szereplőt gyűjtöttünk össze különböző tévésorozatokból. A feladatotok, hogy felismerjétek képről, kire gondoltunk, és írjátok be a sorozat címét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. A nyeremény 1 példány a könyvből.
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




További állomások


10/09. Always Love a Wild Book
10/10. Sorok között
10/13. Könyvvilág
10/15. Dreamworld
10/17. Kelly & Lupi olvas
10/19. Deszy Könyvajánlója
10/21. Letehetetlen

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése