2016. március 14., hétfő

Neal Shusterman: Everlost - Elveszve élet és halál között

"A felnőttek, tekintettel arra, hogy milyenek, sosem veszhetnek el a fény felé tartó úton, bármilyen erősen is próbálja valaki vagy valami eltéríteni őket, ugyanis a felnőttek mindig meg vannak győződve róla, hogy pontosan tudják, merre tartanak – ezért aztán még akkor is, ha valójában ők sem tudják, hol vannak, mindig kilyukadnak valahova."

Sorozat: Skinjacker-trilógia #1

Everlost egy varázslatos, ugyanakkor veszélyes vidék. Azok a gyerekek kerülnek ide, akiknek a lelke nem talál nyugalomra, és így egy köztes világban reked: félúton élet és halál között. Fénylelkekként bandákba verődve élnek, és együtt ismerkednek az új világ adta váratlan lehetőségekkel…
Nick és Allie utolsó emléke egy autóbaleset, mely után Everlostban ébrednek. Vándorlásuk során rátalálnak Maryre, az elveszett gyerekek királynőjére és különös birodalmára, ahol Nick úgy érzi, otthonra lelt. Allie azonban nem akar az örökkévalóságig ott maradni, ezért kockázatos vállalkozásba fog: gyakorolni kezdi a bőrtérítés tudományát, melynek során a lelke képes egy halandó testébe költözni. Miközben hőseink saját útjukat keresik, Everlostban felbukkan egy irtózatos szörnyeteg, aki McGillnek nevezi magát.




Neal Shusterman könyvei nem tartoznak a könnyed kategóriába. Előfordulhat, hogy a testedet szétbontják, bezárnak egy félelmeidből épült vidámparkba, vagy éppenséggel halálod után eltévedve az elveszettek erdejében találod magad. Ez utóbbi történt a napokban, Tilos az Á könyvek kiadónál, megjelent Everlost - Elveszve élet és halál között című könyvében. Tartsatok velünk ti is, hogy megismerjétek Everlostot, és lehetőségetek legyen megnyerni a kiadó feljánlott könyvet!

Számomra a tavalyi év legnagyobb felfedezettje Neal Shusterman volt, akitől először az Unwindot, majd a Full Tiltet olvastam. Mindkét könyvben közös pont volt a megrendítő, húsba vágó témaválasztás, hiszen az előbbiben az emberi test és lélek értéke, az utóbbiban pedig a félelmek kerültek elő a lehető legkicsavartabb köntösbe bújtatva. Éppen ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy a halál témakörét miként dolgozza fel a szerző.

Eleinte nem számítottam arra, hogy nagyon ütne a könyv, mivel olyan kis egyszerűen kezdődött. Viszont nagyon hamar megjelentek olyan gondolatok, amelyek komoly hatással voltak rám – pl. a felejtés, a tehetetlenség, a honvágy. Habár ezek csak néha felbukkanó kósza mondatok voltak, mégis szíven ütöttek. Mindig elérte az író, hogy megálljak egy kicsit, és belegondoljak a karakterek helyzetébe. Én folyamatosan arra gondoltam, hogy mit tennék, ha én vesznék el az úton (nem mintha megtörténhetne, mivel felnőtt vagyok).

Tetszett, hogy nemcsak emberek kerülhettek Everlostba, hanem épületek vagy helyszínek is. Ezek bemutatása gyönyörű leírásokkal történt, amiért külön dicséret illeti az írót. Arra gondoltam, hogy vajon hány csatatér kerülhetett Everlostba, ill. hogy Magyarországon belül, mi juthatott át oda

Hasonlóan érdekesnek találtam, hogy a gyerekek különböző korszakokból kerültek be Everlostba, és Mr. Shusterman figyelt is arra, hogy ezeket az öltözködésbeli, szókincsbeli és attitűdbeli különbségeket megjelenítse a regényben. Úgy örültem volna azért, hogyha még egy kicsit többet foglalkozott volna ezzel az aspektussal, de nagyra értékelem, hogy figyelembe vette a korszakbeli különbségeket.

Eleinte úgy tűnt, hogy egy „úton hazafelé” jellegű cselekmény lesz a könyvben, de hamar előkerült McGill és vele együtt egy sor rejtély is. Mondjuk ez várható volt, hiszen a főszereplők egy új világba kerültek, ahol rengeteg felfedezésre váró dologgal találkoztak. Számomra ez az aspektus volt talán a leggyengébb. Nem volt semmi komoly bajom a történettel, csak hiányoltam belőle talán a meglepetés erejét. És ez alapvetően nem érdekelt volna, de ha már Mr. Shusterman úgy döntött, hogy a történetre is szeretne hangsúlyt fektetni, akkor örültem volna, ha izgulhattam volna rajta.

A szereplők érdekesek voltak, viszont nem szerettem meg egyiküket sem igazán (pedig végre egy könyvnek Alexandra volt a főszereplője!). Alapvetően azért elmondható, hogy nagyon emberiek lettek a szereplők, mindenkinek voltak pozitív és negatív tulajdonságaik is, és senkit sem lehetett jónak vagy rossznak beskatulyázni. Pl. Allie céltudatos lány, de szörnyen makacs, Mary gondoskodó, de titkolózó… Ez egy kis extra realitást kölcsönzött a könyvnek. Tetszett, hogy az író foglalkozott azzal is, hogy bár a szereplők fiatal testbe vannak zárva, az elméjük és a lelkük öregszik valamiképp.

Mindent összevetve, még mindig nagyon szeretem Mr. Shustermant és a világokat, amiket teremt. Ismételten egy nagyon komoly témát választott, azonban szokásához híven különleges módon és szívhez szólóan dolgozta azt fel. Tetszett a regény, tanulságos, elgondolkodtató és végig leköti a figyelmet. Ugyanakkor kezdem azt gondolni, hogy nem az Unwinddal kellett volna kezdenem, mert van egy olyan érzésem, hogy az is közrejátszik abban, hogy nem tudtam öt csillagot adni erre a könyvére. Az biztos, hogy alig várom a következő könyvét, mert most már szinte automatikusan elolvasok tőle mindent.




Könyv adatai
Eredeti cím: Everlost (2008)
Kiadó: Tilos az Á Könyvek (2016)
Oldalszám: 344

Nyereményjáték

Az Everlost egyik központi kérdése a haláli utáni élethez köthető. Az irodalomban többször is felbukkan ez a téma, azonban az írók igencsak különbözőképpen látják ezt a kérdést. A mostani nyereményjátékban az lesz a feladatotok, hogy a leírás alapján kitaláljátok, melyik, ezzel a témával foglalkozó, regényre gondoltunk. A helyes megfejtők között kisorsolunk egy, a kiadó által felajánlott. példányt Neal Shusterman: Everlost című könyvéből
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


Egy gumimacit félrenyelni nem nagy dolog - hacsak nem okozza a halálodat. Charlotte ezt a leckét a saját bőrén tanulta meg, most pedig arra kárhoztatott, hogy a volt iskolájában kísértsen. Az egyetlen problémát az jelenti, hogy gyakorlatilag mindenki számára láthatatlan.



További állomások

03/14 Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése