2016. március 9., szerda

Melissa De La Cruz: Az Elveszettek Szigete

"Az együttérzés émelyítően egészségtelen."

Sorozat: Az elveszettek szigete #1
Megrendelés

Húsz évvel a történet kezdete előtt a gonosz lelkeket száműzték Auradon királyságából, és az Elveszettek szigetére kerültek. Egy energiapajzs veszi körül ezt a barátságtalan helyet, hogy ne tudjanak elmenekülni sem ők, sem utódaik: így esett fogságba a szigeten Demóna és lánya, Mal; a gonosz királynő és Evie; Jafar és fia, Jay, Szörnyella de Frász és Carlos.
Megfosztva varázserejüktől, elvágva a külvilágtól, teljesen elfeledve élik életüket. De a Tiltott Erőd mélyén ott rejtegetik a Sárkányszemet: a kulcsot, ami a valódi sötétséghez vezet, és amivel elmenekülhetnek a szigetről. Csak a legokosabb, leggonoszabb, legromlottabb találhatja meg... Vajon ki lesz az?




A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Melissa De La Cruz Az Elveszettek Szigete című regénye, az Utódok mozifilm és filmsorozat regényváltozata. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a legfélelmetesebb mesehősök gyermekeinek izgalmas kalandját, melyben kiderül, ki Auradon legokosabb, leggonoszabb, legromlottabb utódja.
2016. március 7-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Valószínűleg nem lesz meglepő, amikor azt mondom: imádom a Disney meséket! És ez enyhe kifejezés. Ugyan a Mulant és a Notre Dame-i toronyőrt még nem láttam, de ami késik… Mindenesetre emiatt a rajongásom miatt nagyon izgatott lettem, amikor megláttam Az Elveszettek szigetét.

Kissé vegyesek az érzelmeim a könyvvel kapcsolatban. Látom benne a potenciált, sőt abban is biztos vagyok, hogy azok, akik most szeretik a Disney Channelen futó sorozatokat, imádni fogják ezt a regényt. Számomra viszont nem lett akkora siker, mint szerettem volna.

Az egyetlen elvárásom a regénnyel szemben az volt, hogy a Disney mesék hősei megjelenjenek. Ez tökéletesen meg is valósult. Imádtam ezt az aspektust, milliószor nevettem egy-egy tipikus jeleneten. Azért kissé csalásnak is érzem ezt, mert nagyon egyszerű dolga volt ilyen téren az írónőnek – nem kellett külön karakterizálással vagy karakterfejlődéssel foglalkoznia, mindegyik szereplő megmaradt azon a szinten, ahol a saját tündérmeséjük végén állt (mondjuk valamit azért beletehetett volna, nemcsak azt, hogy mindenki elhízott). Ettől függetlenül a könyv remekül teljesített a nosztalgia-faktort tekintve. Annyira, hogy egész hétvégén Disney-zenéket hallgattam.
De nem csak ebből állt a regény, hiszen ott volt egy teljesen új történetszál és egy másik szereplőgárda is. Ezzel kapcsolatban jegyeztem meg, hogy ez nem igazán talált be nálam. Erről is beszélgessünk egy kicsit.

A történetről tudni kell, hogy a Disney Channelen futó Utódok előzménykötete, és ennek megfelelően is viselkedett. Egyféle bemutatásnak tekinthető inkább, amitől kedvet kaphat az ember lánya/fia a film megnézésére is. Nálam működött, kíváncsivá váltam, hogy miként folytatódhat a szereplők története.

A könyvben viszont az ízelítőn kívül nem igazán kaptunk mást. Nagyjából 200 oldal után került elő a fő cselekményszál, addig az írónő a szigeten uralkodó helyzetet mutatta be, úgy hogy sok minden abból sem derült ki. Bár én tudnék ilyen profi módon szószámot gyarapítani! Rengeteg kérdésem maradt még, de nem hiszem, hogy valaha is megtudom rájuk a választ.

A történet morális üzenetként is szolgált – magad alakíthatod a saját sorsodat! Tetszett, ahogy ezt kihangsúlyozta a regény, sőt megfelelőképp prezentálta is. Persze elég egyértelmű volt, hogy erre megy ki a játék, de mégis értékeltem. Szeretem, ha egy könyvnek üzenete van, amit rendesen át is tud adni.

A karakterekkel volt a legnagyobb problémám, hogy őszinte legyek. Előre szeretném leszögezni, hogy a könyv végére megkedveltem őket. De gyakorlatilag mindannyian a szüleik mini-verziói. Kinézetre és személyiségileg mindannyian a főgonosz felmenőikre hasonlítottak (másik szülő kiléte természetesen mindenkinél ismeretlen). Mondjuk nekem az is furcsa volt, hogy a gyerekek mind egy korosztályba tartoztak, mintha minden főgonosz egy évben szült volna.

Furcsa volt még, hogy minden egyes szereplőnek egyetlen célja volt – a szülőjének megfelelni. Nem azt mondom, hogy ez idiótaság, de őket csak és kizárólag ez motiválta. Ezen kívül nem volt semmi más, ami meghatározta volna a személyiségüket. Ráadásul a könyv végére ez egy csapásra el is múlt, mintha nem is létezett volna. Olyan jó lett volna, ha ezt az identitáskeresést az írónő jobban bemutatja, nem csak a kezdő- és a végpontot.
Viszont szerettem a négy főszereplő közt kibontakozó barátságot. Ez az aspektus sokkal jobban és hitelesebben lett ábrázolva. Nem mondom továbbra sem, hogy tökéletesen mutatta be az írónő, mert ez sem volt annyira kidolgozva, ám mégis tetszett.

Mindent összevetve, ez a regény nagyszerű élmény lehet azoknak, akik szerették a Disney meséket és szeretnének egyet nosztalgiázni; valamint azoknak, akik egy könnyedebb tündérmesére vágynak. Számomra a könyv több szempontból is alulmúlta az elvárásaimat, ennek ellenére nagyszerűen szórakoztam olvasás közben, és gyakorlatilag le sem tudtam rakni.



Könyv adatai
Eredeti cím: Isle of the Lost (2015)
Kiadó: Kolibri (2016)
Oldalszám: 345

Extra - Néhány idézet a könyvből


"A "mindörökre" azonban - mint tudjuk - igencsak hosszú idő. Hosszabb, mint egy elvarázsolt hercegnő álma vagy egy toronyba zárt leány aranyló hajzuhataga. Hosszabb egy békaként eltöltött hétnél, de hosszabb még annál is, amíg arra várakozol, hogy egy királyfi végre-valahára a lábadra húzza azt a bizonyos üvegcipellőt."

"A kék hajú hercegnő éppen egy molyrágta selyempárnán ülve kuncogott, amint Gaston szőrös és jóképű ikerfiai, ifjabb Gaston és III. Gaston erőmutatványokkal igyekeztek mulattatni." - Meg sem vagyok lepődve, hogy Gaston fiait Gastonnak hívják.  

"[...]Demóna, a Sötétség Úrnője, a legerősebb és leggonoszabb tündér, a legrettegettebb gonosztevő széles e világon.
Valaha legalább is az volt.
Anyjának haragja egykor megátkozott egy hercegnőt.
Térdre kényszerített egy herceget.
Egy egész királyságot taszított mélységes álomba.
Anyja egykor még a Pokol légióinak is parancsolt.
Mal leghőbb vágya volt, hogy felnőve pont olyan legyen, mint ő."

"- Egyedül ők maradtak hűek hozzánk - érvelt Szörnyella. - Ha semmink sem marad, akkor is lesznek...
- Barátaink? - fejezte be a mondatot Carlos.
- Barátok?! - kacagott fel az anyja. - Kinek kellenek barátok, mikor lehetnek csatlósaid és szolgáid, akik minden parancsodat teljesítik?" Szörnyella de Frász és az élettapasztalatok

"[...] Születésedtől tiéd a leges-leg-szebb-nek járó tisztelet és jog. És ezek nem csupán szavak.
- Hát, szerintem éppenséggel azok.
- Ez a mi közös felelősségünk. A tiéd és az enyém. A kimagasló szépséggel kimagasló hatalom jár.
Evie csak bámult az anyjára - ha ilyen hangulatba került, nehéz volt visszahozni a valóságba.
- Nem akarhatom ezt jobban, mint te, Evie - mondta lágyan, fejét ingatva.
- Tudom - válaszolz teljesen őszintén a hercegnő. - De mihez kezdjek én? Mi van, ha nem tudom biztosan, mit akarok? Vagy hogy hogyan is érhetném el?
- Akkor keményebben kell próbálkoznod. Újra púderezel. Új réteg csillogó szájfényt viszel fel a matt fényű ajkakra. Okosabban használod és nem kevered össze az arcpírt a barnítóval.
- Barnító a csontra, arcpír az arcra - vágta rá Evie szinte automatikusan.
- Tudnod kell, melyik szempillafesték emeli ki legjobban a szemed.
- Barnához kék, zöldhöz arany, kékhez lila - darálta Evie, mintha egy bizarr, családi szorzótábla lett volna.
- Úgy bizony! - mosolygott büszkén a Gonosz boszorka, kezét ritka, de megható anyai gesztussal a lánya csuklója köré fonva. - A legfontosabb drága kislányom: sose feledd el, ki is vagy valójában!" Vajon mit is taníthatna a Gonosz Királynő egy szem lányának?

"Mal a magányra gondolt. Hisz ő is magányos volt, akárcsak a csapat többi tagja.
Evie anyja megszállott szépségmániás, Carlosé egy rikácsoló hárpia; Jay pedig hiába volt a világ leggyorsabb észjárású és legmegkapóbb mosolyú tolvaja, ha képtelen volt magát belopni a saját apja szívébe."

"Egy gonosztevőnek nincsenek barátai, szóval tiszta ügy, hogy a gyerekeinek sincsenek. Már ha az ember tényleg komolyan gondolja ezt az egész gonosztevősdit."

"Az idegen kastélyokba való betörés legfőbb szabálya: sose hagyd, hogy egy ismeretlen hely rádijesszen! Mindig tégy úgy, mintha tökéletesen ura lennél a helyzetnek."

Nyereményjáték


A Blogturné Klub bloggerei szinte egytől egyik nagy Disney mese és -zene rajongók, így mostani játékunk során kedvenc meséink dalbetétei lesz a főszerep. Ám a gonosz hősőkről sem feledkezünk meg!

Feladatok:
1) Minden állomáson találtok egy betűjellel ellátott dalszöveg részletet. Találjátok ki, hogy melyik főgonosz énekli, majd a nevét írjátok be a rafflecopter megfelelő sorába. Fontos, hogy ne a dal vagy mese címét, hanem a karakter nevét küldjétek el!
2) A blogokon a dalszövegek mellett találtok még egy számjellel ellátott dalt is. Ezeket a dalokat össze kell párosítanotok az adott mesében fellelhető főgonoszokkal. Itt egy betű és számjel párt várunk tőletek. Fontos, hogy mindegyik dalt és főgonoszt megtaláljátok a turnék állomásain. (Pl. ha X blogon S) Gonosz Királynő dalszövege szerepelt, és Y blogon Hófehérke dalolt a videóban, akkor nektek azt kell beírni, hogy S9)
3) A párosítást ne kapkodjátok el, mert akár egy picike turpisságba is belefuthattok.
4) Összesen 7 db főgonoszt és 7 db párosítást kell elküldenetek Ha ez megvan, esélyetek nyílik megnyerni a könyv egyik példányát.
5) Extra pontért megírhatjátok kedvenc Disney mesétek címét.
6) Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

(B) dalszöveg

“Azért quid pro quo csak szolgáltok,
Mert mindenkit feladat vár.
A jövőtök reménnyel teljes,
Ha majd én leszek a vezér!
A lényeges nagy fõ szabály ez:
Nincs más szimat, csak az enyém!”

(2) dal





További állomások


03/09 Always Love a Wild Book
03/11 Dreamworld
03/17 CBooks

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése