2016. január 9., szombat

Robert Paul Weston: A híres hatodik Ghork

"– Talán a láthatatlanság nem az, hogy az emberek nem látnak, hanem hogy nem vesznek észre – vélte a fiú.
– Akkorh a világ tele van láthatatlan emberhekkel – jegyezte meg szomorkásan Jean-Remy."

Sorozat: Szörnyen Titkos Részleg #2
Megrendelés

A Szörnyen Titkos Részleg újabb akcióra kényszerül, mert egy másik városban titkos cselszövésbe kezdenek a ghorkok. Sőt, egyes ételek még az embereket is képesek fura lényekké változtatni Ajjaj!


A szörnyek visszatérnek! Újabb foszforeszkáló könyv vár Rád, újabb izgalmasabb kalandokkal a szörnyek világában. És ami nem semmi: most kilépünk a Szörnyen Titkos Részleg falai közül, mert a ghorkok valami rosszban sántikálnak. Hőseinkre vár a feladat, hogy kinyomozzák, pontosan mi történik.
Tartsatok velünk Ti is a nagy kalandban, és ha ügyesek vagytok, a könyv 3 példányának egyikét is megnyerhetitek!

A Szörnyen Titkos Részleggel tavaly találkoztam a kiadó kínálatát böngészve. A leírást érdekesnek találtam, úgyhogy hamarosan már olvastam is a könyvet. Nagyszerű élmény volt, mert rengeteg újdonsággal találkoztam – a lények igazán aranyosak voltak, a különböző találmányok pedig igazán kreatívok. Ezért, mikor megtudtam, hogy lesz folytatása, alig vártam, hogy olvashassam.

Sajnos csalódnom kellett. Nem mondom, hogy rossz volt, hiszen mégiscsak négy csillagot kapott, de nekem nem tudta már azt az élményt nyújtani, amiért az első részbe beleszerettem. Persze, ott voltak a lények, és a találmányokat továbbra is imádtam (főleg a Wolf-Rémizzót fogadnám el – valamire biztosan tudnám használni… azt hiszem). Ugyanakkor nem volt már meg az újdonságérzet, ami az első részt igazán feldobta; és nem találtam olyat, amivel helyettesíteni tudtam volna, hogy imádhassam. Ezt az is mutatja, hogy habár mindössze 194 oldalas a regény, nekem sokkal hosszabbnak érződött, és emiatt nagyon lassan haladtam vele.

A könyv központjában az identitáskeresés állt, amelynek csírája már az első részben is felfedezhető volt, de igazán csak ebben a kötetben teljesedett ki. Az író igen szemléletes módját választotta, hogy bemutassa, milyen is, amikor az egyén megpróbálja megtalálni önmagát. Legalább is, szerintem a célközönség számára is könnyen befogadható módon prezentálta a témát. A megoldás tetszett, ezért gondolom, hogy a könyv értékes üzenetet közvetít.

A történetre a legjobb jelző talán a kaotikus lenne. Ugyan egy nagy probléma volt, de rengeteg kicsivel is találkoztak a szereplők útjuk során. Izgalomban nem volt hiány, néha önmaguk okozta problémával, néha pedig ghork-gondokkal találták szembe magukat. Valamiért sajnos én nem éreztem át az üldözés és a tervezés izgalmát, és csak olvastam békésen. Egyébként ez volt a legnagyobb gond. Nem szippantott be a regény, és végig teljesen kívülállónak éreztem magam. Nem járt át semmilyen érzelem, általában egy fejbólintással elintéztem mindent, ami történt. És ezt annyira sajnáltam, mert tényleg rengeteg izgalmas jelenetet beletett a szerző.

A szereplők nem változtak semmit az első részhez képest. Ez egyszerre jó, hiszen akit eddig kedveltem, az iránt most is így éreztem, és rossz is, ugyanis ez azt mutatja, hogy a második rész végére sem ment át senki karakterfejlődésen. Az átalakulás egy más kérdés, de azt most ne firtassuk. Leslie és Elliot aranyos karakterek, a barátságuk igazán különleges, bár nagyon kíváncsi vagyok, hova fog vezetni a jövőben. Még mindig bírom a lényeket is – mindegyiküknek megvan a maga furcsasága, de éppen az adott tulajdonságáért lehet igazán kedvelni őket. Egyébként olyan aranyos volt, mikor megjelent az 1ISz koncepciója (igen, egy igaz szerelem). Gügor annyira édesen beszélt róla, és látszott, hogy teljesen komolyan gondolja. Még az én szkeptikus szívem is olvadozott rajta – különösen azon, hogy miként dolgozta fel a kicsikém ezt az érzést.

Mindent összevetve kissé csalódott vagyok az első részt követően, ugyanakkor egyáltalán nem gondolom, hogy rossz lenne a könyv. Úgy gondolom, a célközönség imádni fogja – főleg, akik szeretik a kicsi gusztustalan dolgokat (fújj, mennyi takony volt ebben a részben). Az üzenet jól megfogalmazott és igazán fontos, úgyhogy azért mindenképp jár a plusz pont. A karakterek pedig ugyanolyan szeretnivalók, mint voltak az első részben. A könyvet azoknak ajánlanám, aki szeretnének igazán különleges lényekről és még náluk is különösebb találmányokról olvasni.



Könyv adatai
Eredeti cím: Gobbled by Ghorks (2014)
Kiadó: Kolibri (2015)
Oldalszám: 194

Nyereményjáték

A Szörnyen Titkos Részleg főszereplői ebben a kötetben ennivalóan fura fogások nyomába eredetnek. Az ételeknek és a helyi étteremnek köze van ahhoz, hogy a városkát ahol hőseink nyomoznak ellepik a fura lények. Ráadásul valaki valamit kotyvaszt, ami biztos, hogy nem Michelin csillagos fogás lesz!

Tarts velünk és utazd körbe te is a világot, és segítsd a SZRT lényeit hogy rájöjjenek, hogy melyik étteremről van szó. Mindegyik bloggernél Michelin-csillagos étterem neveket találsz, neked csak az a dolgod, hogy rájöjj, hogy melyik városban találhatóak az éttermek. Ha ügyes vagy és jó várost írsz a Rafflecopter dobozba, akkor megnyerheted a könyv 3 példányának egyikét.

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Mai helyszínen az alábbi éttermek találhatók: La Tante Claire, The Fat Duck, Chez Nico




További állomások

01/09 - Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése