2015. december 18., péntek

Holden Rose: Az ellopott karácsony

"Tudod, nem terveztünk semmi különöset, csupán egy szép ajándékot akartunk adni valakinek, aki fontos nekünk. Közben megtanultuk, hogy mindig előkerülhet egy olyan ember, akinek egyedül saját maga fontos."

Sorozat: Howard Matheu különös esetei #4

Howard Matheu vagyok, nyolc és fél éves, és ami most hiányzik nekem, az egy karácsonyi ajándék.
Gillel közösen adtuk volna Nitának, de egyszer csak nyoma veszett. Persze nem magától vált köddé, hanem ellopták!
Ez nem egy szokványos karácsonyi történet, mert kimarad belőle a Télapó meg a csengettyűs zene. Helyette ott lesz a papi, egy zűrzavaros nyomozás és egy szemtelen szellem, akinek valahonnan kulcsa van a kémiaszertárhoz.
Most pedig leírtam ide azt, amit tudnod kell, neked és mindazoknak, akik kíváncsiak rá, mi is történt valójában.
Mielőtt belekezdesz, fontos, hogy tudd: ez nem mese!
Ez egy detektívtörténet gyerekeknek.


Hamarosan beköszönt a karácsony, a szeretet, a család és a rejtélyek ünnepe. Ugyanis valaki ellopta a karácsonyt, és sehol nem találni. Howardékhoz három blogger csatlakozott, hogy megoldják ezt a különös ügyet, és közben bemutassák Howardék újabb kalandját. És mivel mindenkinek jár a happy end, minden állomáson találkozhattok egy külön rejtéllyel, amelyek megoldásával megnyerhetitek a Főnix Könyvműhely által felajánlott Az ellopott karácsony könyvet.

Holden Rose sorozatát már a kezdetektől fogva imádtam. Ami azért is teszi különlegesebbé a könyveket, mert annak idején, mikor először került a kezembe A harmadik, épp kicsi besokalltam az ifjúsági irodalomtól, és nem éreztem akkora vágyat az olvasásukra. Ezen változtatott Holden Rose. Azóta mindig várom, hogy újabb és újabb részek jelenjenek meg a sorozatból. Meg kell mondjuk jegyeznem, hogy ez minden egyes alkalommal nehezebb és nehezebb, mivel a történet előrehaladtával egyre inkább a szívemhez nőnek a karakterek.

De nézzük, milyen élménnyel is gazdagodtam a mostani kötet olvasásával! Általánosságban nézve abszolút pozitívumként éltem meg az egész regényt. Sőt, mindeközben még azt is elérte a szerző, hogy ünnepi hangulatba kerüljek (bár az ajándék átadására maradhatott volna egy picit hosszabb idő, hogy teljesen átérezzem a karácsony szellemét). De persze nem csupán a szép borító és a karácsony emlegetésének köszönhetem a hangulatot, hanem azoknak az értékeknek, amelyek előkerültek ebben a részben.

Imádtam arról olvasni, hogy Howard és Gil mennyire önzetlenül, és mindent beleadva igyekeztek megszerezni Nitának a tökéletes ajándékot. Rengeteget elárul róluk. Emellett a szeretet érzése is átjárta a regényt – végig érződött, mennyire szeretik egymást a karakterek (család és barátok egyaránt).

Már hozzászoktam, hogy mivel gyermekkönyvről van szó (detektívregény), némely dolog egyszerűsítve jelenik meg. Ezt azonban csak a történet egyes aspektusainál éreztem így. A feldolgozott témáknál viszont egyáltalán nem. Sőt, volt olyan téma is, ami számomra mostanában elég aktuális, és teljesen megértettem, Howard miért érez úgy, ahogy.
A másik aspektus, amiért azt mondanám, nem kizárólag gyermekeknek ajánlott a könyv, azok a viccek. Jó néhány olyat találtam, amit inkább felnőttként találok humorosnak. De úgy gondolom, a legjobb mesék (bocsánat, detektívtörténetek) azok, amely minden korosztály számára tartogat olyasmit, amivel megszeretteti magát.

Térjünk át a történetre. Említettem, hogy volt pár egyszerűsítés, amely leginkább az események gyors előrehaladása érdekében történt (pl. igazgató felkérése, mobiltelefon beszerzése). Ugyanakkor nekem például nem sikerült rájönnöm a fő csavarra (a ki tette? kérdés válaszára). Úgyhogy nemhogy csak izgalmas volt a történet, de elég fondorlatos is, hogy ötletem se legyen. És ezért imádtam nagyon a könyvet! Lehetetlenségnek tűnt, hogy lerakjam, mert tudni akartam a megoldást.

A karakterek – ó, a kicsikék. Howardékat ebben a részben még inkább imádtam, mint korábban (bár Gilnél várom a nagy áttörést, mert egyelőre ő van kicsit hátrébb rangsorolva, de attól még nagyon kedvelem). Szerettem, hogy ennyire őszinték, okosak és cselesek, sőt bármit megtesznek azért, hogy az ígéretüket beváltsák. Nita, bár alig szerepelt, még mindig imádnivalón makacs. Úgy bírom, amikor Howarddal vitáznak, és utána kibékülnek. Épp ezért boldogsággal tölt el, mikor Howard Nitát a legjobb barátjának hívja. Az annyira különleges kötelék, és a legnagyobb fokú bizalmat is magába foglalja.

Mindent összevetve nagy kedvencemmé vált ez a rész. A történet különösen izgalmasra sikerült, ami még meglepetést is tartogatott számomra. A szereplők könnyen szerethetők, és folyamatos karakterfejlődésen mennek keresztül, amit külön értékelek. Minden gyermeknek és gyermeklelkületű felnőttnek szívből ajánlom.


Könyv adatai
Eredeti cím: Az ellopott karácsony (2015)
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Oldalszám: 153 

Nyereményjáték


Eljött az ideje, hogy megtudjátok, milyen rejtély is vár rátok! Mivel nagyon szeretnénk megtalálni a karácsonyt, és a megfelelő hangulatot is hozzá, a legegyszerűbb módszerhez folyamodunk. Éneklünk. Vagy legalább is, egy képet mutatunk nektek, amely egy-egy híres karácsonyi dalt jelképez. A ti feladatotok rájönni, melyik dalra is gondoltunk pontosan, és annak címét beírni a Rafflecopter dobozba. Énekelni is ér!
A győztes Holden Rose: Az ellopott karácsony könyvét nyerheti meg. Viszont figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postázik, és a győztesnek 72 órája van jelentkezni, mielőtt új győztest sorsolnánk.




a Rafflecopter giveaway


További állomások


12/18 Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése