2015. július 25., szombat

Brian Staveley: A császár pengéi

"– Mindig úgy voltam vele, hogy végül elmondom valakinek – felelte Talal. – Ha ilyesmit túl sokáig titokban tartasz… – ingatta lassan a fejét –, nincs senki, aki megmondhatná, hogy az mit művelhet veled, nincs senki, aki megmondhatná, hogy mivé válhatsz."

Sorozat: Csiszolatlan trón krónikái #1

A császárt meggyilkolták, és az Annur Birodalom rendje felborult. A halott uralkodó három gyermekének azonban a gyász mellett egy mélyre hatoló összeesküvéssel is meg kell birkóznia.
A császár lánya, Adare a fővárosban hajszolja apja gyilkosát, akit azonban a császári család istennője látszik pártolni, és Adare hamarosan magára marad az udvar intrikái közt. Öccsét, Valynt, aki a birodalom legveszélyesebb alakulatánál hadapród, egy óceán választja el a palotától, azonban több gyanús baleset után ráeszmél, hogy az ő élete is veszélyben van – akárcsak Kadené, a trónörökösé, aki egy messzi kolostorban tanulmányozza az Üres Isten szerzeteseinek ősi tudását. Ám mielőtt Valyn Kaden segítségére siethetne, még ki kell állnia az elit hadsereg titokzatos és halálos próbáját.




Egy új világba kalauzolunk el titeket, ahol bármelyik kő mögött veszély rejtőzhet, és nem csak akkor, ha a császár fia vagy. Valami veszélyes van odakint, úgyhogy jobb, ha vigyázol.
A császár pengéi blogturné során elkalauzolunk titeket az Annur birodalomba, ahol megismerkdhettek sok új dologgal, amit eddig még csak elképzelni tudtatok. Tarsatok velünk július 25 és 29 között, és ha szerencsések vagytok, megnyerhetitek a könyv egy példányát is.

Habár nem sokat olvasok ebben a műfajban, de egyszerűen imádom a high fantasyt / epic fantasyt, így amint megláttam, hogy Brian Staveley könyve megjelenik magyarul, egyből felkeltette az érdeklődésemet. Mikor pedig elolvastam a fülszöveget, tudtam, hogy ezt minél előbb olvasnom kell.

Olvasás közben ismét úgy jártam, mint Dan Brown: Infernojával: kényszerítenem kellett magam, hogy lerakjam, mert nem akartam hamar a végere érni. Sajnos így is csak ideig-óráig halogathattam, most pedig itt szenvedek, várva, hogy a második rész is olvashassam. Mármint, nincsen annyira súlyos függővége ennek a résznek, de szeretném ismét bebarangolni azt a világot, amit Brian Staveley teremtett.

De milyen világról is van szó? Az Annur Birodalom két kontinensen elterülő császárság, ahol aztán mindent meg lehet találni. Engem persze főként a katonai részleg és a szerzetesrendek érdekeltek – különösen, mert a két kedvenc karakterem is itt volt megtalálható. Nem tudom, miért nem foglalkoztatott annyira a polgárság hétköznapi élete, pedig ott is volt pár érdekesség (pl. a vallásosságuk, a rituálék, stb.). A katonai részlegnél imádtam, ahogy a hétköznapi próbákat bemutatta a szerző. Olyan érzés volt, mintha én is ott lennék a szereplőkkel, és nekem is ki kellene állnom Hull Próbáját (ami számomra a regény egyik fénypontja volt). Azonban még ennél is jobban tetszett a shinek rendjének élete. Az egészet egyféle miszticizmus övezte, ami csak még inkább felkeltette a kíváncsiságomat. Ráadásul a különböző módszereik, az életstílusuk, az elveik, még tovább növelték ezt az érzésemet. Különösen az érdekelt, miért teszik mindezt? Persze a tény, hogy az Üres Istent szolgálják, már magyarázattal szolgálhatna, de nem értem be ennyivel. Nem tehetek róla, ha egy világ beszippant, akkor mindent tudni akarok róla! Brian Staveley pedig nem okozott csalódást. Bizton állíthatom, hogy egy nagy gondoskodással felépített és alaposan kidolgozott világot tár elénk az író. Imádtam minden egyes oldalt, amelyben újabb és újabb részletet ismerhettem meg.

Egy ilyen világ kidolgozása kissé elnyomta a történetet. Több történetszál is fut a könyvben, és sikerült úgy járnom, hogy az egyik legfontosabb érdekelt a legkevésbé. Pedig a császár gyilkosának kiderítése izgalmasnak tűnhet, engem azonban nem nagyon kötött le. A cseestrimek, a fiúk ellen szerveződő merénylet már sokkal inkább. Mondjuk még ezen a vonalon is csak egy nagyobb csavarba sikerült belefutnom, a többi eléggé a kiszámítható kategória számomra. Az az érdekes, hogy bár imádtam a könyvet, inkább a Kaden és Valyn kiképzése volt, ami inkább lekötötte a figyelmemet. Meg az istenekhez kötődő cselekményszál természetesen. Úgyhogy összefoglalva, a fő történetszál kissé egyszerűre sikeredett, de a köret kárpótolt busásan.

Na meg a szereplők! Brian Staveley nem csak a világ kidolgozásának szentelt komoly figyelmet, hanem a karakterei megalkotásának és a könyvön belüli karakterfejlődésüknek is. Mégpedig a két kedvenc főszereplőm rengeteget változott az ötszáz oldal során. Adare volt az egyedüli, aki kevésbé vált szimpatikussá. Megint az volt, mint Caleana-nál – minden szépet és jót mondtak róla, de ténylegesen csak a könyv végén mutatta meg valamelyest, hogy van benne valami. Addig elég inkompetens szereplőnek tűnt, őszintén szólva. Valyn és Kaden nagyon elnyomták őt. Mindkét fiú igen komplex karakter, akiket nehéz megismerni – még mindig úgy érzem, hogy nem teljesen ismertem ki őket. A fiúk igen eltérő vérmérsékletűek, de épp így egészítik ki egymást. (Egyébként Kaden vált a kedvenc szereplőmmé, külön extázis volt minden rész, ahol ő volt a középpontban.)

A Császár pengéit azoknak ajánlom, akik szeretik a hosszan kifejtett, de alaposan kidolgozott világokat, amelyben van mágia, harc és még politikai konfliktus is. Azoknak, akik szeretnének megismerkedni jó pár kiválóan kidolgozott és felépített karakterrel – bár nem egy életbiztosítás kötődni hozzájuk, mégiscsak egy gyilkos világban élnek a szereplők. Számomra mindenesetre ez a regény bőven túlszárnyalta a hozzája fűzött reményeket, így izgatottan várom, mi fog történni a folytatásban.


Könyv adatai
Eredeti cím: The Emperor's Blades (2014)
Kiadó: Gabo (2015)
Oldalszám: 504

Nyereményjáték

A szerzetesek távoli vidékén a mesterek gyakran elküldték tanítványaikat, hogy hozzák vissza az elkószált kecskét, és ez a látszat ellenére nem volt egyszerű feladat. Most mi is egy kis keresgélésre invitálunk titeket. Mindegyik hely az egyik szereplőhöz köthető, és mindegyik képen eldugtunk egy tárgyat. A helység nevére és az eldugott tárgyra vagyunk kíváncsiak. Segítségetekre lesz egy térkép, de használnotok kell a szemeteket is. Járjatok nyitott szemmel és elmével!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre tud postázni. A nyertesnek 72 órája van, hogy válaszoljon a kiküldött e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Térkép:



Mai helyszín és tárgy:

A világ egyik legeldugottabb helye, Far Steppe-től nem messze, a Sziklás hegységben.






További állomások

07/25 Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése