2014. november 29., szombat

Debra Driza: MILA 2.0

"Mindig az a legtöbb, amit tehetünk, hogy próbálkozunk."

Sorozat: MILA 2.0 #1

Mila egy minnesotai kisvárosban él az édesanyjával. Egy nap rájön arra, hogy az élete addig hazugságban telt. Nem lett volna szabad megtudnia az igazságot arról, hogy ki is ő valójában. Nem lett volna szabad ráébrednie a múltjára, hogy egy számítástechnikai laborban építették, és olyan dolgokra programozták be, amikre egy hús-vér ember sohasem lenne képes.
Most nincs választása, menekülnie kell a veszélyes ügynökök elől, akik meg akarják semmisíteni, mert túl sokat tud, és egy titokzatos csoport elől, akik élve akarják elfogni, hogy megfejtsék fejlett technológiája titkát.
De még ha az ellenségeit elkerülhetné is, a kegyetlen valóság elől, hogy mi is ő valójában, akkor sem tudna elmenekülni, mint ahogy azt sem bírná feledni, hogy mi mindent hagyott maga mögött.
Amivé válik útja során, az mindenki képzeletét felülmúlja, még a sajátját is, de talán éppen ez mentheti meg az életét.




Nem minden az, aminek látszik. Ezt senki sem tudja jobban Milánál, aki egy nap ráébred, hogy nem csak egy hétköznapi lány. Mila nem ember. Mila android, a kettes számú modell. Egy laboratóriumi körülmények között kigondolt gép. De mi van, ha emberi gondolatai, emberi érzései vannak? Mit jelent embernek egyáltalán embernek lenni?
Miközben Milával menekülünk a múlt elől, ezekkel a kérdésekkel is szembetaláljuk magunkat. Ember vagy robot?
Ha ti is körüljárjátok velünk a kérdést, egy példányt is nyerhettek a könyvből.

A MILA 2.0-t 2013 leginkább várt megjelenései közt tartottam számon. Imádtam a januárban megjelent rövid novellát a tűzről, ezért kb. számoltam vissza a napokat, hogy olvashassam. Természetesen ebből az lett, hogy nem olvastam, miután kijött, sőt egészen a magyar megjelenésig sikerült halogatnom. Bevallom, voltak elvárásaim a könyvvel kapcsolatban, de semmi teljesíthetetlen. Nézzük, mire is jutottam így a regénnyel!

A háttérvilágot érdekesnek találtam. A tudomány eljutott egy olyan szintre, ahol képesek arra, hogy olyan androidokat építsenek, amik képesek tökéletesen tetszelegni emberi szerepben. Nagyon érdekelt volna ez a téma, hiszen nagyjából millió kérdés merült fel bennem olvasás közben. Azonban a könyv csak tényként közöl pár dolgot ezzel kapcsolatban, de semmi nem kerül kifejtésre igazán. Eleinte még megkérdőjeleztem mindent, de a végére már annyira nem is mozgatta meg a fantáziádat. Ki tudod ezt is számolni? Oké. Ó, GPS. Aha.

Az a legnagyobb baj ezzel a regénnyel, hogy a kezdeti lelkesedésemet és érdeklődésemet totális közönnyé változtatta. Ki kell mondanom – nem érdekelt, hogy mi történik. Ez a legrosszabb, amit csak egy könyv tehet. Még, ha utálhatnám, és dühönghetnék az idiótaságain. De még az sem. Nem gyűlöltem, egyszerűen nem érzek semmit a könyvvel kapcsolatban. Sőt azt is tudom, hogy nagyon hamar el fogom felejteni, mert annyira semmilyen.

És ezek után folytassam az értékelést, mi? Azért van itt miről beszélni, mert nem csak ennyi volt ez a kötet. Vannak benne olyan dolgok, amelyek igazán pozitívvá változtathatták volna az olvasási élményemet.

Kezdjük a könyv központi témájával és üzenetével – vagyis az önmagunk elfogadásával. Tetszett, ahogy az írónő a teljes regényt kihasználta, hogy végigvigye ezt a folyamatot. Látszott, hogy tudatosan, mindig csak egy kicsit jobban fogadja el Mila a különbözőségét. És ezt a könyv fő üzenete is: fogadd el önmagad, és tégy meg mindent azért, hogy önmagad maradhass.

A történet elég átlagos. Van egy anya-lánya duónk, akik rejtőzködnek Mila másik megalkotója, ill. egy tolvajszervezet elől. Ehhez párosul jó pár kaland, majd egy idegőrlő kihívás, ahol mindent egy lapra kell feltenni. Vállalom, hogy a regény első fele semmit nem nyújtott történetileg, inkább a második felében történt bármi értékelhető. Úgyhogy előre is jelzem, hogy ne tántorítson el bennetek a regény eleje, nem marad olyan egysíkú végig. A második fele eleinte boldoggá tett, mert végre valami változás történik, de egy idő után ez is kissé ellaposodott számomra. Várható volt, hogy mi lesz az egész rész végkimenetele, így az addig vezető út is elvesztette a varázsát. Sajnálom, nem szeretem, amikor ennyire kiszámítható egy történetszál.

A karakterek közül Mila személyiségét ismerhettük meg egyedül, hiszen ez illeszkedett a regény központi témájához is. Vele kapcsolatban különösen az érzelmi reakciói és az értékítélete tetszett. Az írónő pedig pont ezek alapján épített ki egy személyiséget. Ezenkívül a legértékesebb tulajdonságai a makacs kitartása, az önfeláldozásra való hajlama és a szeretet képessége voltak. És higgyétek el, ebben a közegben az utolsó pont ritka nagy kincs.

Engem azonban Three sokkal inkább vonzott. Nagyon kíváncsi lennék, milyen lehet egy adott érzelmet ismerni, de képtelennek lenni átélni. Remélem, még sokat találkozom vele, mert meg szeretném ismerni.
A többi karakter nem igazán van kidolgozva. Bizonyos tulajdonságokat megismerhetünk egyes cselekedeteik alapján. Bár ki tudja, hogy ezeket helyzeti- vagy belső okokkal lehet-e magyarázni – ennek eldöntéséhez nem kaptunk elég forrásanyagot.

A romantika nekem nagyon kidolgozatlan és felesleges volt. Nem nyújtott semmit a történet számára, ugyanakkor annyira kiemelt fontosságúnak kezelte Mila, mintha ezer éve együtt lennének a fiúval. Nagyon sajnálom, de nem érzek Mila és Hunter közt semmilyen kémiát, és teljesen irreálisnak tűnik egy későbbi jelenetük is. (Spoiler: Most őszintén, ki utazna el egy ismeretlen helyre, csak azért, mert egy pár napja megismert lány erre kéri?)

Mindent összevetve hatalmas csalódás volt a MILA 2.0. Úgy érzem, ennél az eredménynél sokkal több potenciál volt az alapötletben. Habár engem az egyhangúságával és a semmilyenségével már-már bosszantott, vannak olyan értékei (pl. a központi téma és a karakterfejlődés), amik jóvá is tehetik az olvasó számára.



Könyv adatai
Eredeti cím: MILA 2.0 (2013)
Kiadó: Könyvmolyképző (2014)
Oldalszám: 470

Extra - Playlist



1) Chemical Brothers - Block Rockin' Beats
2) Florence and the Machine - Drumming Song
3) White Zombie - More Human Than Human
4) U2 - Even Better Than the Real Thing
5) Foo Fighters - Pretender
6) Sponge  - Plowed
7) Deftones  -Change
8) Beastie Boys - Sabotage
9) Tori Amos ft. BT - Blue Skies
10) Talk Talk - Life's What You Make it



Nyereményjáték

Az értelmes robotok, és a mesterséges intelligenciával az értelmi intelligencia témája nem új ötlet. Számtalan olyan könyvet, filmet ismerhetünk, amelyekben a robotoknak saját, jól körülhatárolható személyisége van, vagy akár ők maguk is elgondolkoznak rajta, hogy az emberi gondolatokkal ők még mennyire emberiek.
A mostani nyereményjátékban nem lesz nehéz dolgotok: a turné minden állomáson megosztunk egy jelenetfotót olyan filmből, melyben megjelenik ez a téma. Nektek csak ki kell találnotok, melyik filmről van szó. (Angol és magyar címet is elfogadunk.)

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

A mai film az egyik legnagyobb kedvencem:





További állomások


11/27 - Deszy könyvajánlója
11/29 - Always Love a Wild Book
12/01 - Dreamworld
12/03 - Bibliotheca Fummie


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése