2014. november 20., csütörtök

Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

"Ha nagy leszek, boldog leszek."

Egész héten olyan forróság volt, hogy a csatornákban trópusi halak úszkáltak. Thomas a saját szemével látta őket. Mexikói kardfarkú halak voltak. Azért tudta ilyen biztosan, mert otthon, az akváriumában neki is voltak mexikói kardfarkúi. Jópofa kis halak, viccesen táncolnak a vízben, amikor szerelmesek.
A Leánylíceum közelében látta őket, ahová Margot is járt. Hason feküdt a fűben a Reijnier Vinkeles-rakparton, és látta, ahogy elúsznak előtte. Tízesével-tizenötösével. Hazafelé menet arra gondolt, vajon hisznek-e majd neki, ha elmeséli. Összefutott Elizával, aki már tizenhat éves volt. Egy osztályba járt Margottal, és a közelükben lakott. Bőrből készült műlába volt, ami úgy nyikorgott, mint egy vadonatúj cipő.






Minden kisgyermek tudja, hogy vannak dolgok, amiről nem lehet beszélni. Így aztán, hogy mégiscsak kiadhassák magukból, leírják azokat.
Így tesz Thomas is, s ezáltal megszületik a Minden dolgok könyve. Szeretnéd tudni, mi áll benne? Tarts velünk november 17-21-ig a könyv exkluzív blogturnéján és megtudhatod!
Sőt egy virtuális felolvasóestre is meghívunk Titeket, ahol - ha ügyes vagy - megnyerheted a Kolibri Kiadó által felajánlott könyvpéldányok egyikét!

Minden könyv másért és másért érdekel. Mikor megkaptuk a lehetőséget, hogy olvassuk ezt a regényt, muszáj volt utánanéznem. Gyakran a szép borító az, ami arra ösztönöz, hogy megnézzem a fülszöveget. Nos, ennek a könyvnek az angol változatánál nem akadt ilyen ösztönző erő. Viszont, mikor elolvastam a fülszövegből egy mondatot, tudtam, hogy ezt a regényt szeretném megismerni: Thomas olyan dolgokat lát, amiket senki más. Mint mondjuk trópusi halakat úszkálni a csatornában.

A Minden dolgok könyve rövidsége ellenére sem egy könnyű olvasmány. Természetesen gyorsan el lehet olvasni, de mégis, az utolsó oldal után is veled marad ez a kötet. Az író nem egyszerű kihívás elé állította magát – miként töltsön meg egy ilyen rövidke könyvbe ilyen komoly témákkal. Ez az ifjúsági regény fő témájaként a családi kapcsolatokat és a vallást helyezte (és köztük ok-okozati viszonyt állított fel). Úgy gondolom, mindkettő nagyon komoly téma – egyféle tabu – már önmagában is.

Nagyon szépen ábrázolta az író mindkét témát. Mivel a II. világháború utána Egyesült Államokban járunk, amikor még nagyon sokszor a mindennapi élet részét képezte, hogy „nevelő jelleggel” megverje a férj a feleségét, gyerekét. Ugyanakkor az író azt is megvalósította, hogy különböző nézőpontot valló karaktereket vonultatott fel a könyvben. Van ugyanis egy konzervatív nézeteket valló szülőnk, és vele ellentétben jelenik meg a liberális rokon, aki az ellenpont volt. Sőt, nem csak egymástól elkülönülve reprezentálta az író ezeket az elemeket, hanem a regény folyamán ütköztette is a különböző nézőpontokat. 
Különösen azt értékeltem, hogy úgy fogalmazott az író, hogy azt a könyv célközönsége is könnyen megértheti – sőt, még arra is vette a bátorságot, hogy egy kisfiúban végbemenő lélektani folyamatokat írjon le.

A vallás, mint másik téma, szerintem sokkal inkább nem önmagáért került bele, hanem mint egy kapaszkodónak. Mivel az író ügyelt arra, hogy ne csak a bántalmazott nézőpontját lássuk, hanem a bántalmazóét is, meglátható, hogy tettei okát a vallásban gyökerezteti, és ezáltal elhárít mindennemű felelősségvállalást. Az apa egyébként elsőre úgy tűnik, mintha egyféle vallási fanatikus lenne, de pár nappal olvasás után – valahogy nem érzem annak. Sokkal inkább olyan, mintha az lenne a mentsvára, ami ha nem lenne, összeomolna a tettei súlya alatt.

Ám nem ezért szerettem meg a regényt. A gyermeki fantázia volt, ami megragadott – vagy talán mágikus realizmusról lenne szó? Nem tudom biztosan, hogy valóban ott volt-e minden, amit látott, hogy ténylegesen felröppent-e a kiváló zongoraművek hatására, vagy sem – de ez nem is lényeges. Engem elvarázsolt ezekkel a képekkel, és szerintem ez a legfontosabb.

A történet maga az élet, avagy egy útmutató ahhoz, hogy miként teljesüljön a legegyszerűbb, ám legnehezebben megvalósítható vágyunk. Nem gondoljátok, hogy csodálatos ilyenről olvasni – különösen az ünnepek közeledtével? Különösen a könyv üzenete nyerte el a tetszésem – főként, hogy nem volt erőltetett, sulykoló, hanem olvasóként mi magunk fedezhetjük fel, és értelmezhetjük.

A karakterek emberiek voltak, hibáztak, elbuktak, talpra álltak, s vagy tanultak, vagy nem a hibáikból. Mindegyik szereplő különböző volt, másként szemlélte a világot, és mindannyian eltérően reagáltak egy adott helyzetre. Ez különösen Thomas családjánál volt észrevehető. Én leginkább Thomas nővérével szimpatizáltam. Annyira szeretnék egy regényt, ami az ő életéről szól, és arról, hogy mi történt vele a regény vége után. Tudom, elsőre csak egy csacska tininek tűnik, ami mindenen vihog, akkor is, ha a helyzet nem kívánja úgy, azonban sokkal több van benne, mint elsőre tűnik – és ezzel ő lett a regény legösszetettebb szereplője.

Thomasszal nekem csak annyi volt a gondom, hogy fiatalságához még olyan naivság társul, ami nem biztos, hogy valós lenne egy olyan helyzetben, amiben ő él. Ezen kívül azonban szeretnivaló fiú, és annyira aranyos volt, mikor megírta azt a levelet, és utána… Valószínűleg fogalmatok sincs, miről beszélek, de őt az apró dolgok teszik kedvelhetővé.

Mindent összefoglalva, nekem pozitív élmény volt ez az olvasmány. A feldolgozandó témákat kiválóan felderítette, és érthetővé tette a célközönség számára. A karakterek nagyszerűen kidolgozottak, hibákkal teli, valódi emberek voltak. Igazán minőségi regény, amely tanítás mellett reményt is kelt az olvasóban.



Könyv adatai
Eredeti cím: Het boek van alle dingen (2004)
Kiadó: Kolibri (2014)
Oldalszám: 128

Nyereményjáték


Voltatok már Olvasóklubban? Vagy felolvasóesten? Mi most meghívunk egyre, ide, közénk - ahogy azt Thomas is tette az ismerőseivel.
Hallgassuk meg együtt Thomas felolvasóestjének zenéit és az általa olvasott könyvek rövid ismertetőit! Ha felismerted őket, írd be a rafflecopter doboz megfelelő kérdéséhez, hogy melyik blogon mit találtál (szerzőre és címre vagyunk kíváncsiak!).
A helyesen válaszolók közül kisorsoljuk a Kolibri Kiadó által felajánlott könyv 3 példányát!
Jó szórakozást!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

A mai este műsorszáma a következő:






További állomások


11/17. Roni Olvas
11/18. Zakkant Olvas
11/19. Deszy Könyvajánlója
11/20. Always love a wild book
11/21. Kelly & Lupi Olvas

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése