2014. október 21., kedd

Erik Axl Sund: Bomlás

"Lehet az ember gonosz ha nem érez bűntudatot? ... A bűntudat vajon a gonoszság előfeltétele?" (323.oldal)

Sorozat: Victoria Bergman trilógia #1
Stockholm, napjainkban. Két nő, egy bűnügyi felügyelő és egy pszichoterapeuta útja keresztezi egymást. Sofia Zetterlund pszichoterapeuta kezeli a Sierra Leone-i gyerekkatonát, Samuel Bait és egy középkorú nőt, Victoria Bergmant, aki fájó sebet hordoz gyerekkora óta. Csak egy a közös bennük: mindketten a multiplex személyiségzavar jeleit mutatják. Jeanette Kihlberg bűnügyi felügyelő eközben új eseten dolgozik: egy fiatal srác szörnyű sérülésekkel borított holttestére bukkantak az egyik stockholmi parkban. Ki lehet ez a fiú? Talán megkínozták? És hogy lehet, hogy senkinek sem hiányzik? A felügyelő a bántalmazási ügyekben járatos pszichoterapeuta segítségét kéri. Jeanette Kihlberg és Sofia Zetterlund ugyanazt kérdezik maguktól: mennyi szenvedésnek tud egy ember kitenni valakit, mielőtt emberi mivoltát levetkőzve szörnyeteggé válik? Jeanette és Sofia az ügy megoldását keresik, miközben Victoria Bergman a gyermekkorában megtapasztalt erőszak kínzó emlékével próbál leszámolni. A felügyelő és a pszichoterapueta egyre közelebb kerül egymáshoz – a paranoia, a csalás, a megdöbbentő titkok és az árulás ereje még a kertvárosi idillt is veszélybe sodorja.



Október 15. és 21. között egy izgalmas újdonságot ismerhetsz meg a Libri Kiadó jóvoltából. Erik Axl Sund szerzőpáros nevét érdemes lesz megjegyeznie a skandináv krimik kedvelőinek, mert a Victoria Bergman trilógiájuk első részével magasra tették a mércét a stílus kedvelőinek. Ismerd meg a Bomlás című hátborzongató szörnyűségeit és ha van elég bátorságod egy kis nyomozásra, akkor meg is nyerheted magadnak a 3 Libri Kiadó által felajánlott nyereménykönyv egyikét a turné végén.

Azt hiszem, a Bomlás az egyik legideálisabb időpontban jelent meg. Ősz van, ráadásul október, amikor az ember lánya vágyik egy kis borzongásra. És őszintén, az a borító pontosan ezt ígéri (hát még a cím!). Szerencsére nem csak félelmetes borító volt ez a könyv, maga a regény is remekül sikerült.

Már nagyon régen olvastam krimit, a TV sorozatokban pedig nagyon könnyű általában kitalálni, ki a gyilkos, így már az első pillanattól kezdve próbáltam kitalálni, hogy ki is lehet az elkövető. Nagyon hamar kialakult egy elméletem arról, mi lehet a háttérben, amit egy kis bónusz gondolattal megfejeltem. És olyan durva volt, mert tényleg az történt! Olyan büszke voltam magamra. Persze az, hogy kitaláltam, semmit nem volt le a könyv értékéből, sőt. Utána kezdtem el igazán értékelni azokat az apró kis utalásokat, amelyeket az írók elejtettek úton-útfélen. Nagyon profi kis megoldásokat alkalmaztak, azt kell mondjam.

A thriller részét is kiválóan adta a regény. Egy fontos észrevételem volt a könyvvel kapcsolatban. Annyira, de annyira részletekbe menően deskriptív volt! Ezt ne úgy képzeljétek el, hogy nagyon sok oldalon keresztül analizál egy holttestet, hanem olyan szavakat használ, amelyek alapján túlságosan is részletesen képzeltem el ezeket. Épp ezért adnék egy jó tanácsot: csak kis adagokban ajánlott. Amíg csak kisebb részekben haladtam, minden rendben volt, de száz oldalt egyszerre elolvasni… az volt a legrosszabb ebben, hogy mindazt a borzalmat, amit az írók kreáltak, egy adagban kaptam meg. Csak ugyebár nem tudtam abbahagyni, mert magával rántott a nyomozás, és a rejtély. Igen, ez elég önellentmondásnak tűnik, de a könyv hibája – elborzaszt és érdeklődést szít egyszerre.

A történet maga több szálon fut, amelyek természetesen összefutnak egy bizonyos ponton. Nekem leginkább az tetszett, hogy a gyilkos szemszögéből is vannak részek, amelyek a motivációit, illetve a gyilkosságok elkövetésének módjait hivatottak elmagyarázni. Leginkább azért tartottam érdekesnek, mert így betekintést nyerhettünk egy személyiségzavarral rendelkező ember agyába. Nem tudom, mennyire volt reális, de nekem elég hitelesnek tűnt. Az is nagyon bejött, hogy a nyomozásnál nem az a tipikus „itt van minden a kezetekben, oldjátok meg” attitűd jelent meg, hanem a sokkal reálisabb „nincs nyom, mit kezdhetünk” dolog. Illetve nem voltak szuperképességekkel ellátott nyomozók, akik szinte azonnal rávágták volna, hogy mi is történhetett. Tulajdonképpen a tehetetlenség érzése járt át, mikor láttam, ők milyen helyzetbe kerültek.

A másik szálon a pszichológiai esetek kerülnek középpontba, amelyek nagyon lekötötték az érdeklődésemet. Igen, ez az az eset, amikor helytelen lenne azt írni, hogy jók voltak. De mégis ez a helyzet – más volt a megszokott krimiregényektől ebben a tekintetben is. Ugyanakkor ezek a részek még sokkal durvábbak, és lelkileg megterhelőbbek voltak a krimis szálnál. És ez a szál tette annyira felejthetetlenné ezt a regényt.

A karaktereket tekintve elégedett vagyok. Bár a szerzők nem nagyon foglalkoztak a mellékszereplőkkel (azokkal, akiknek nem volt szemszögük, illetve kivétel ez alól a két főszereplőnő szerelme), ez mégsem hiányzott nekem igazán. A két hősnő kiválóan elvitte a hátán a sorozatot. Különösen tetszett, hogy bár mennyi hasonlóság van az életükben, mégis mennyire eltérő személyiségek. Bevallom, én Sofiat jobban kedveltem, benne több minden volt, amiért érdekesnek találtam. Jeanette néha kifejezetten irritált – mármint jó rendőr volt, és minden, de annyira fárasztó volt, hogy képtelen volt valami produktívat művelni.

A romantika része meglepő volt. Felettébb kidolgozatlan, furcsa és megmagyarázatlan. Természetesen nagyon örültem neki, ismertek, de olyan hirtelen történt, hogy nem tudtam teljesen elhinni az események ilyen mértékű alakulását. Na, mindegy, azért örültem.

Mindent összefoglalva, nagyon izgalmas, hátborzongató és néhol felettébb morbid regénynek találtam a Bomlást. Ugyanakkor nagyszerűen volt megírva, pörgős volt, és észveszejtő. Úgyhogy szeretném kérni a folytatást, mert így nem hagyunk abba könyvet.


Könyv adatai
Eredeti cím: Krakflickan (2010)
Kiadó: Libri (2014)
Oldalszám: 396

Extra - Borítómustra

 

 
 

Nyereményjáték


A svédek legújabb sztárszerzőpárosa egy igencsak hátborzongató thrillert hozott össze, amitől mi is annyira megilletődtünk, hogy csak kérdezni tudtunk :) Összesen 4 kérdésre keressük a válaszokat a Rafflecopter dobozban. A helyes megoldások egy kis keresgéléssel a turnéban részt vevő bloggerek posztjában megtalálhatóak, de a google is barátod lehet abban, hogy megnyerd a 3 nyereménykönyv egyikét a Libri Könyvkiadó jóvoltából. Játékra fel!

Kik rejtőznek az Erik Axl Sund név mögött?
A Bomlás egy sorozat első darabja. Hány részes sorozatról beszélünk?
Mi a foglalkozása Sofia Zetterlundnak?
Ki a szerzője a Gyerekkatona voltam Afrikában, amíg ti játszottatok című könyvnek?



További állomások


10/15 Bibliotheca Fummie
10/17 Zakkant olvas
10/19 Könyvszeretet
10/21 Always Love a Wild Book

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése