2014. október 2., csütörtök

Rainbow Rowell: Eleanor és Park

"A lány csak akkor tért vissza, amikor kedve tartotta, álmokban és hazugságokban és lerobbant déjà vu-kben."

Megjelenés: 2014. október 9.

Park Sheridan tökéletesen kigondolta. Ha senki sem látja, senki sem fogja zavarni. Ha láthatatlanná tud válni, mindenki békén hagyja majd.
Eleanor Douglas akkor sem lenne képes eltűnni, ha megpróbálná. Minden túl sok rajta – őrült vörös haja, fantasztikus ruhái, a szokatlan bolondságok, amik elhagyják a száját.
Mikor Eleanor feltűnik Park iskolabuszán, a fiú nem tudja eldönteni, hogy bátor-e, vagy öngyilkos típus. De nem tudja kiverni a fejéből. 



A Scolar Kiadó jelenteti meg október 9-én Rainbow Rowell: Eleanor és Park című könyvét, mely a külföldi debütálása óta eltelt másfél év alatt számos díjat besöpört, többek között első lett a Goodreads 2013-as szavazásán a Young Adult Fiction kategóriában, ugyanezt elérte az Amazon éves összesítésén is. Fiatalok százezreinek lett a kedvence ez a történet, melyet most 12 állomáson keresztül mutatunk be a blogturné keretein belül. Érdemes követni a turnét, a játék könnyű lesz, megnyerhetitek a Scolar Kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!

Ha finoman szeretnék fogalmazni, azt mondanám, hogy Rainbow Rowell nagyon felkapott külföldön. Valójában nincs olyan nap, hogy Goodreadsen vagy Booktuben ne találkoznék a nevével. Ezért igencsak tartottam attól, hogy túlságosan túlértékelik az írónőt, és utálni fogom, amit kreált. Mégis vonzottak a könyvei, mert mindegyikben van valami olyan téma, amihez kötődni tudok. Így volt ez az Eleanor és Park esetében is. 
Azt hiszem, az lesz a legjobb, ha egy beismeréssel kezdem a bejegyzést: Teljesen jogosan van ennyire agyondicsérve ez a regény. Dearies, imádtam a végletekig!

A regény 1986-ban játszódik, amikor is az Egyesült Államokban a republikánus Ronald Reagan volt a miniszterelnök, és a Hidegháborúban véget ért a „kis hidegháború” időszaka, és Reagen és az előző évben kinevezett szovjet miniszterelnök, Mihail Gorbacsov megkezdte a hidegháború lezárásához vezető csúcstalálkozók szervezését (ebből a reykjaviki csúcstalálkozó esett 1986-ra). Mindez azonban olyan tényező, amely a főszereplőink számára nem bírt különös fontossággal. Eleanor és Park világa egy iskolabusz. Az iskola. Az X-Men és társai. És természetesen a zene. Annyira hangulatosnak találtam ezt a kompozíciót. Olyan érzés volt, mintha visszarepülhettem volna egy olyan korba, amelyben még nem is éltem. Tetszett ez a háttérvilág, mert reálisabb volt így a köztük lévő kapcsolat. Gondoljunk csak bele – ha mai világban lennénk, nem hiszem például, hogy egymásnak adogatnánk olyan kazettákat, amikre maguk vettek fel zenéket. Úgyhogy komolyan, kiváló ötlet volt.

Nagyon értékeltem, hogy nem egy szimpla romantikus történetet kreált az írónő, hiszen mindkét szereplőnek megvannak a gondjai, amelyek megnehezítik az életüket. Az írónő pedig ezt kiválóan kidolgozta, és mesterien építette be a karakterek személyiségébe, illetve a kapcsolatukba is. Ezáltal is reálisabbá és hitelesebbé vált ez a történet.

A történet maga elég egyszerű, ismeritek szerintem ti is. Viszont az írónő nagyon gonosz volt, ugyanis már rögtön az elején azzal indít, hogy Park mindenkiben Eleanort látja. És természetesen azonnal meg is szakadt a szívem, mert miért ne. Ezután a szívtépő jelenet után pedig teljesen ártatlanul (mondhatni, tiszta lappal) kezdődnek az események. De tudjátok, mi volt a meglepő? Hogy az írónő elérte, hogy elfelejtsem azt a szomorú kezdetet, és teljesen beleéljem magam a kapcsolatuk alakulásába. Csodálatos volt.

A két főszereplőt nagyon kedveltem. Park eleinte nagyon furcsa volt számomra, hogy ilyen kis hallgatag, különcködő, és mindennek ellenére még kiközösítve sincs. Hiszen tudjátok a kliséket. Eleanor viszont… az egyik legemberibb, legátlagosabb karakter, akit pontosan ez tesz különlegessé. És éppen emiatt azonnal azonosulni tudtam vele. Mindkettejükről elmondható azonban, hogy remekül kidolgozta őket az írónő,  ráadásul még látványos karakterfejlődésen is keresztülmennek a könyv alakulása folyamán. 

És a romantika… nem is tudom, mit mondhatnék róla azon túl, hogy minden érzelmemmel mesterien eljátszadozott. Annyira, de annyira megható, magával ragadó és lenyűgöző volt. Minden egyes érzelmet teljes mértékben átéreztem, az örömük az örömöm, a bánatuk pedig az én bánatom is volt. Ráadásul annak ellenére, hogy olyan hamar történt pár dolog, teljesen hitelesnek érződött. 

Összességében meg kell követnem magam. Nagyon gyakran csalódtam hype-olt könyvben, és emiatt nem is mertem reménykedni ebben a történetben. Úgyhogy hatalmas meglepetés, és csodálatos élmény volt ezt a regényt olvasni, és teljesen átadni magam ennek a kis kincsnek. Ezek után alig várom, hogy egy újabb könyvet olvashassak az írónőtől.





Könyv adatai
Eredeti cím: Eleanor & Park (2013)
Kiadó: Scolar (2014)
Oldalszám: 320


Nyereményjáték


A regényben sokat szerepel az X-MEN képregény, a nyereményjátékunk is ehhez kapcsolódik. Minden
állomáson a játék leírása alatt/mellett találtok egy-egy szereplőt. Fel kell ismernetek a kép alapján a karaktert és beírnotok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Magyar és angol neveket is elfogadunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A sorsolás után e-mailt kapnak a nyertesek, akiknek 72 órájuk van emailben válaszolni, ennek hiányában új nyertest sorsolunk.







0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése