2014. augusztus 9., szombat

Sarah Dessen: Álom két keréken

"Minden sérülés számít ‒ ismételte Adam megint. ‒ De a lényeg, hogy nem az határoz meg, hányszor esel le, hanem hogy hányszor szállsz vissza a biciklire. Amíg ez utóbbi eggyel több, minden rendben."

Mióta a szülei elváltak, Auden képtelen aludni. Olyan rutint alakított ki, aminek a segítségével átvészeli az éjszakákat. De amikor úgy dönt, hogy a nyarat a tengerparton tölti apjával és új családjával, megpróbál felhagyni régi életmódjával.

A nyaralás több kihívást tartogat a számára, mint képzelte. Nem csak apja új családjába kell beilleszkednie, de a környékbeli pletykás lányokkal is meg kell találnia a közös hangot. És ott van még Eli is, aki szintén álmatlanságtól szenved, és aki állandó éjszakai partnere lesz. A hosszúra nyúlt nyáréjszakákon szinte bármi megtörténhet…




Újabb Sarah Dessen könyvvel örvendezteti meg az olvasókat a Könyvmolyképző Kiadó. Az Along for a Ride - Álom két keréken igazi nyári olvasmány, valódi tengerparti környezetben játszódik. Ismerkedj meg Auden történetével, aki úgy dönt, az egyetem előtti utolsó nyarat apja új családjával tölti. Komoly, egyben szórakoztató kikapcsolódást ígérünk! Ha velünk tartasz, szokás szerint meg is nyerheted a kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét! Lépj ki a komfortzónádból!

Sarah Dessen már első általam olvasott regényével (Tökéletes) belopta magát a szívembe. Megvan az a csodás tulajdonsága, hogy könyveiben a romantikát egy komoly háttértörténettel vegyíti. Így akárhányszor elkezdek egy általa írt könyvet, tudom, hogy nem egyszerűen egy összejövős könyvet fogok olvasni. Ez alól az Álom két keréken sem volt kivétel.

A könyv három élet területtel foglalkozik – család, barátság és szerelem, így ezekkel kezdeném a bejegyzésemet.

Auden szülei elváltak, ő pedig egyetemi professzor anyjával él. Apja egy óceánparti városban, Colbyban, él új feleségével és a nemrég született kislányukkal. Mindeközben bátyja a világot járja, és még nem tudott felnőni. Auden… nos, ő pedig sosem volt gyermek.

Annyira szomorú volt olvasni, ahogy Auden családjának háttértörténete folyamatosan kibontakozott. Hiszen először csak azt tudtuk, hogy a szüleik elváltak – aztán egyre több és több minden került ki. Emellé szerintem tökéletesen társult, hogy Auden érzelmei is ilyen tempóban tárultak fel előttünk. Eleinte nem látszott, mennyire is megviseli őt, ami történt/történik körülötte, de ahogy jobban megismerjük, egyre nyilvánvalóbbá vált (a bújócskás jelenetnél majdnem megszakadt a szívem). Az írónő különös figyelmet fordít arra, hogy egy válás miként hat a gyermekre, akinek végig kell néznie az egész folyamatot. Nagyon megható jelenetek voltak, amikor az ez iránti érzelmeit egyre inkább feldolgozza.

Auren életében eddig is voltak barátok, de inkább olyan jelenségnek hatottak, mint a munkatársak. Csak az iskoláról beszélgettek, versenyeztek a minél jobb eredményért. Ráadásul nekem úgy tűnt, Auren kisebb társas fóbiában is szenved. Viszont nagyon jó volt olvasni a lánybarátságokról. Kicsit klisésnek tűnhet, de azért legyünk őszinték – van nekünk ilyen oldalunk is. És ez nem is baj. Ezzel kapcsolatban az írónő jó pár tanácsot is belecsempészett a regénybe – az őszinteség fontosságáról a barátságban, stb. -, amit nagyra értékeltem.

A könyv egyik központi problémafelvetése, hogy vajon képesek-e az emberek a változásra. Értékeltem, hogy mind a két oldalt bemutatta az írónő a regényben, és bár állást foglal, azért valamilyen szinten nyitva hagyja a kérdést, hogy mi döntsük el magunknak.

A történet egy nyár eseményeit mutatja be, egy lány személyiségének kibontakozását, és rengeteg elsőt. A szomorkás háttér mellett igazán aranyos, és lélekemelő dolgokkal van tele a regény. De komolyan! Előtte fejeztem be a The 5th Wave-t, ami teljesen megviselt, s ez a regény visszarántott. Olyan szeretnivalónak találtam, ahogy éjszakánként kávéznak, beszélgetnek, vagy épp kajacsatáznak. Egyszerűen feltöltött pozitív energiával.

Bár bevallom, egy-kétszer voltak benne olyan vágások, hogy azt hittem, hibás a könyvem. És igazán nagy panaszom, hogy nekem több kellett volna a végén. Még több fluffy jelenetecske. Túl gyorsan véget ért, és ez annyira nem volt fair, kedves Sarah Dessen!

Persze nincsen nagy története, de nem is ezen van a hangsúly. Karakterközpontú regény az Álom két keréken.

Audent nagyon kedveltem már a kezdetektől fogva. Könnyen tudtam azonosulni vele, és nagyra értékeltem, hogy nem volt az a nyafogós típus. Természetesen ő sem tökéletes, de tetszett, hogy a könyv során felfedezte a saját hibáit, és beismerte a tévedéseit. Ezen kívül látványos karakterfejlődésen ment keresztül a könyv során – anélkül, hogy a személyisége bánta volta. Igazán erős személynek tartom, annak ellenére, hogy egy teljesen hétköznapi lány. Azt hiszem, ez a legjobb benne.

Eli. Ó, Eli. Egy két lábon járó rejtély a fiú. Nem sokat beszél, az emberek kínos hallgatása veszi körül, és éjszaka éli az életét. Rossz fiú lenne? Dehogy is. Ez a legjobb benne, hogy ő a kedves srác, aki már túl sokat veszített ahhoz, hogy túl sokat kockáztasson. A könyv legnagyobb részében vagy megöleltem volna, vagy megcsapkodtam volna, hogy szólalj már meg valamit! Úgyhogy nagyon kedveltem őt.

És a kettejük közti romantika? Tele apró élcelődésekkel, bizalmas érintésekkel és annyira imádnivalók együtt. Ez a tipikus fluffos érzéseket keltő események történnek velük. Ugyanakkor vannak komoly, meghitt pillanataik is, amelyek csak még különlegesebbé tették a kettejük közti kapcsolatot. És nem insta-love, amit külön értékeltem. Csak annyira kevés volt belőlük, én legalább még ennyi pillanatot szerettem volna velük.

A többi szereplő is a szívemhez nőtt – különösen Adam, Maggie és Heidi. De be kell vallanom, Auden apja minden volt, csak nem szimpatikus. Nem bírtam elviselni, hogy mindent mások hibájának állított be. Erről volt a legrosszabb olvasni a könyv nagy részében. Viszont ezzel ellentétben a karaktereken keresztül Sarah Dessen megmutatta, hogy sokkal több van a felszín alatt, és az előítéletekkel néha igencsak nagyot tévedhetünk.

Ez a regény tökéletes olvasmány, mikor szükséged van valami mélyebb tartalommal is bíró aranyos romantikus regényre. Sőt, szerintem Sarah Dessent olvasni mindig lélekemelő, és utána olyan jól érzi magát az ember lánya. Legalább is, velem most így van. Remélem, veletek is így lesz majd – mert egy kis extra boldogsághormon sosem árt.



Könyv adatai
Eredeti cím: Along for the Ride (2009)
Kiadó: Könyvmolyképző (2014)
Oldalszám: 388

Extra

6 Tény az Álom két keréken-ről

1. Akkor támadt az ötlet, mikor a lánya újszülött volt, s sokat volt fent éjszakánként.

2. Másik inspiráció egy GMA-n adott dokumentumfilm volt, ami azt mutatta be, milyen, amikor felnőttek próbálnak biciklizni tanulni. Sokkal ijesztőbbnek tűnt, ismerve minden veszélyt.

3. Az írónő írt egy másik könyvet Maggie-ről és Adamről. Nem főszereplőnek szánta őket, de szerette volna őket felhasználni. (az biztos, hogy rengeteg potenciál maradt bennük az ÁKK után)

4. Miközben a regényt írta, a férje gyakran biciklivel ugratott az udvarukban. 

5. A lányuk középső neve Clementine. Mivel ő inspirálta Isbyt, így őt is bele akarta rakni.

6. Auden nevét a US Weekly-ből szedte. Noah Wyle lányának ugyanez a neve. Tökéletesnek tűnt két professzor gyermekének.

Nyereményjáték


Három nyereménykönyv kerül kisorsolásra azok között, akik minden állomáson megfejtik a különböző kerékpár fajtákat a kiemelt betűk segítségével. Pl: BMX
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Sok szerencsét!

A mai rejtvényhez egy apró segítség: A keresett kerékpár két szóból állt, s a két szó kezdőbetűi a kiemelt nagybetűs betűk. Sok sikert mindenkinek!





További állomások


08/05 Kelly & Lupi Olvas
08/07 MFKata Gondolatai
08/09 Always Love a Wild Book
08/11 Zakkant Olvas
08/13 Roni Olvas
08/15 Deszy Könyvajánlója
08/17 Media Addict
08/19 Dreamworld

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése