2014. június 16., hétfő

Kiersten White: Paranormalcy - Természetfölötti

"Utálom, amikor vámpírokkal kapcsolatos megbízatásokat kapok. Teljesen el vannak szállva maguktól. Nekik nem elég, hogy csak úgy lemészároljanak és megegyenek valakit, mint a zombik. Nem, eközben még azt is akarják, hogy az egész olyan szexi legyen. És higgyétek el nekem, hogy a vámpírok egyáltalán nem, de még egy icipicit sem szexik."

Sorozat: Paranormalcy #1

Akármennyire is szokatlan, hogy valaki a Nemzetközi Paranormális Ellenőrző Hivatalnál dolgozik, Evie mindig is normálisnak gondolta magát. Igaz, hogy a legjobb barátnője sellő és a volt barátja tündér, most pedig egy alakváltó srácért van oda. Egyébként pedig Evie az egyedüli olyan ember a világon, aki felismeri a paranormális lényeket, akárhogy is álcázzák magukat. De a paranormális lények most sorra halnak meg és Evie álmai is hemzsegnek az ijesztő és titokzatos jóslatoktól. Gyorsan rájön, hogy összefüggés lehet a képességei és a paranormális lények pusztulása között. Nagyon is elképzelhető, hogy ő a kulcsfigura egy tündér sötét jóslatában, amely minden paranormális lény pusztulását ígéri.




Természetfeletti márpedig létezik. Ezt Evie-nél jobban senki sem tudja, és most megmutatja nekünk, milyen is az ő világa - ahol bármikor beleszaladhatsz egy elvadult vérfarkasba, ahol szembejöhet veled egy troll az utcán és ahol a vámpírok igazán veszélyesek, és egyáltalán nem a szívedre nézve.
Június 13-tól nyolc állomásos turnénkon ebben a világban kalauzolunk titeket.
És ha kiálljátok a próbákat és jól megtanultátok a természetfeletti világ minden szabályát, még nyerhettek is három példányt a könyvből!

A történetem ezzel a könyvvel elég prózai – folyton belefutottam Goodreads-en. Úgyhogy idővel felkerült a várólistámra is. A tényleges kapcsolatunk egyféle se veled, se nélküled jelleget öltött, és elismerem, kissé csalódott voltam.
De kezdjük az elején.

A világ

Tetszett a tény, hogy egy olyan világban játszódik a történet, amely kb. minden fantasylényt felvonultat. Ráadásul nem idealizálja egyiket sem – mármint legalább ebben a sorozatban nyomokban hasonlóságot mutatnak az „eredeti” lényekhez. Természetesen itt is vannak változások, hogy a történethez illőre formálja őket, de nem megy át extrémitásba.
Nagyszerű volt, hogy van egy olyan szervezet, amely azzal foglalkozik, hogy ezeket a lényeket begyűjtse, és ártalmatlanítsa. Olyan volt, mintha egy Rémvadászok epizódot néznék – tényleg nagyon kedveltem ezt a szegmensét is a könyvnek.

Az írásmód

Mivel könnyed és pörgős a cselekmény, így az írónő ezt az írásmódba is átvitte. Nem találkozni részletes leírással, a legbővebb talán egy közepes hosszúságú bekezdés. Sajnos, ez nem igazán az én stílusom, mert bár gyorsan lehet így haladni a könyvvel, nem sok mindent tudhatunk meg.

A történet

Nos, itt jött elő nálam a se veled, se nélküled jelleg. Pörgősen indul a cselekmény, érdekesnek találtam, sőt még le is kötött. Az írónő nem szánt időt a bevezetésre, egyből a közepébe vágott. Érdekelt, hogy az írónő mit tervez, ugyanis elég sokat kellett várni, mire kiderült, hogy mi is a fő történetszál. Aztán ez az egész leült a könyv közepe fele – konkrétan nem történt semmi. Mintha teljesen el lett volna felejtve a történet maga. Bevallom, én untam ezt a részt, mert oldalak szóltak a semmiről.
Az egyedinek indult történet ekkor átcsapott az egyik legklisésebb YA-ba. És minderre a koronát felrakta a BÁL. Nem hiszem el, hogy a főszereplőnek köze nincs a középiskolához, és ennek ellenére is képes volt az írónő olyan helyzetet kialakítani, hogy bál legyen. És természetesen innentől kezdve képzelhetitek egy fronton hogy alakultak az események. De őszintén… erre mi szükség volt?
A történet végül is egészen kiszámítható volt, nem lepődtem meg valójában semmin. Viszont örültem, hogy nincs függővége.

A karakterek

Elsőre kissé furcsa volt számomra a Paranormalcy, mivel az előtte lévő olvasmányaimban a karakterek, bár tinédzserek, felettébb éretten viselkednek. Úgyhogy idő kellett, míg megszoktam Evie-t, aki aztán az a tipikus tinédzser, akikkel a filmekben találkozhatunk. Persze leszámítva, hogy főállásban különböző lényeket fogdos össze. Mondjuk azt mindenképp értékeltem, hogy nem végig ezt a felületes csajszit alakította, hanem megmutatkozott, hogy összetettebb karakter, mint amilyennek elsőre tűnt. Azt mindenesetre sajnáltam, hogy ez nem sokáig maradt felszínen, leginkább csak pár pillanatig láthattuk. Kíváncsi lennék többre ilyen téren.
Viszont mély érzelemábrázolásról nem beszélhetünk. Valahogy olyan sekélyes maradt ez a regény. Ezt úgy értem, hogy le vannak írva az érzelmek, de azok nem átérezhetők az olvasó számára. Legalább is számomra csak odavetett szavaknak hatottak a legtöbb esetben.
Eviet azért megértettem az esetek többségében. Nem azt mondom, hogy kedvenc karakteremmé vált, de nem idegesített.Különösen a szarkasztikus megszólalásait kedveltem.
Lend pedig nagyon édes és naiv fiúka. Tetszett, hogy ő a jó tökéletes megtestesítője. Tipikus country boy-nak képzeltem el, ártatlannak.
Sőt, ez a legjobb jellemző a karakterekre és a romantikára is. Ártatlan. És persze aranyos.

A romantika

Nem igazán váltott ki belőlem érzelmeket a romantikus aspektus sem, pedig nem is insta-love az egész. Mindenesetre nagyon kis aranyosak voltak együtt, az a cuki kategória szinten. Remélem, a folytatásban az ő kapcsolatuk is kap egy kis mélységet, és érzelmi töltetet.

Összességében azt kell mondjam, ennél többet vártam. Nem hittem, hogy a világ legjobb regényével találkozom, mert nem nagyon hiszek az overhyped könyvekben. De örültem volna, ha a könyv közepe kicsit eseménydúsabb és érdekesebb. Ennek ellenére voltak jó részek, és a háttérvilág nagy pozitívuma volt ennek a könyvnek.

Könyv adatai
Eredeti cím: Paranormalcy (2010)
Kiadó: Könyvmolyképző (2014)
Oldalszám: 360

Nyereményjáték


A turné elején azt ígértük, megismertetünk titeket a természetfeletti világgal. És mi aztán tartjuk a szavunkat - és nem csak azért, mert ismeritek az igazi nevünket!
A turné minden állomásán találtok egy kis leírást valamilyen természetfeletti lényről. A ti dolgotok csupán annyi, hogy a leírt jellemzők alapján kitaláljátok, milyen lényről is van szó! Amint ezzel megvagytok, írjátok be az egyes napi megfejtéseket a Rafflecopter dobozba, és már versenyben is vagytok a nyereményért!
(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére szállít, a nyertesek jelentkezését pedig a kiértesítéstől számított három napon belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.)


A mai lényünk pedig:

6-os szintű paranormális lények
Ismert faj, Ősi eredet, Más Evolúció, Különböző formák

Halhatatlanság: Amennyiben ezeket a lényeket élőknek tekintjük, úgy igen.

Szaporodás: Nincs szaporodási veszély

Típusok: Föld (gnómok), Víz (nimfák, sellők, stb), Levegő (szilfek*), Tűz (szalamandrák**)
*Képi bizonyítékot sosem sikerült szerezni
**Lángokból született Tüzes szalamandereket még nem láttak

Mítosz: Hosszútávú interakció az emberekkel nem ismert. Keveset tudni az eredetükről vagy a fajtáikról. Bár az NPEH hivatalosan elismeri a négy alfajt, a létezésük (a gnómok és néhány helyi nimfák kivételével) nem bizonyított. Továbbá, néhányak szerint a tündérek az ötödik alfajhoz, a ‘lélek’-hez tartoznak.

Bizonyított tények: Kevés vitathatatlan tényeket ismerünk ezekkel a lényekkel kapcsolatban.

Veszélyek: Ismeretlen.

Az alábbi információk az eredeti hanganyag átiratából, a 15 éves Evelyntől származnak:
Nem értem, mikről is beszélünk? [érthetetlen riporter] Oh. Igen. Nem nagyon akarok róluk beszélni. Tudod mire kényszerítettek 13 éves koromban? HÁROM HÉTIG ültem Görögország egyik folyójának a partján és csak bámultam a vizet, hátha látok valamit! Tudod milyen unalmas egy nimfa után kémkedni? Azt mondták csak utazzak Görögországba és annyi. Szívás volt. Szóval amikor arra kértek, hogy ücsörögjek egy hegyoldalon pár hétig a levegőt bámulva — a sípjel LEVEGŐT —, hogy bizonyítékot szerezzek a szilfek létezéséről, beteget jelentettem. Ne sóhajts akkorát, Raquel. Te is azt tetted volna. Ami a szalamandrákat illeti, egyet kértem tavaly Karácsonyra. Még mindig várom.




További állomások


06/13 Könyvszeretet
06/14 Media Addict
06/15 Dreamworld
06/16 Always Love a Wild Book
06/17 Függővég
06/18 Nem harap a...
06/19 Deszy Könyvajánlója
06/20 Bibliotecha Fummie

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése