2014. január 18., szombat

Julie Kagawa: Dawn of Eden

 "- Az emberi faj a kihalással néz szembe, még ha senki sem hajlandó beismerni. Valamit tenni kellett.
- Valamit tettek - morogta -, és most minden rosszabbra fordult."

Sorozat: Blood of Eden #0,5

Egy új vírus terjed az emberek közt, amelyet szinte lehetetlen megállítani. Kylie számára, aki csodával határos módon felépült, ez nem csak áldás, de teher is egyben - doktorként ugyanis arra kényszerült, hogy nap mint nap szemtanúja legyen az emberek véget nem érő szenvedésének. Ami még rosszabb, furcsa dolgok történnek a halottak maradványaival. Mire megismerkedik Ben Archerrel, el kell tűnődnie azon, vajon a globális járvány a legkisebb problémája.



Még 2012-ben olvastam Julie Kagawa-tól a The Immortal Rules-t, a Blood of Eden sorozat első részét, ami egyből hatalmas kedvencemmé vált. Éppen ezért nagyon kíváncsi voltam az előnovellára is, ami a Red Lung vírus megjelenése idején játszódik. Leginkább azt vártam a novellától, hogy megismerjük, miként alakult ki a vírus, vagy hogy miként alakult át a világ. Nos, ennél sokkal többet kaptam. Egy regényt megérő történetet egy novellába összesűrítve.

Ami nekem fura volt - és ezzel kezdeném -, hogy míg a Blood of Eden sorozat YA, ez a novella felnőtt irodalom körét képezi, és foglalja magában annak jó pár klisés elemét. Igazából ez kissé kizökkentett, és igazából ezek miatt a klisés miatt sikerült fél pontot levonnom. Igen, a molyos értékelésemben a novella 4,5 csillagos.

A novella főszereplője Kylie, aki orvosként dolgozik a város szélén lévő klinikán. A vírus teljes erejével tombol, az áldozatok száma napról-napra növekszik, az emberiségnek pedig a kihalással kell szembenéznie. A káosz közepette érkezik meg a klinikára Ben és barátja Nathan, aki súlyos sérüléseket szerzett. És innentől minden elindult a lejtőn lefelé. 

Nagyon tetszett a novella, elég sok mindent megtudhattunk a vírus eredetéről, hogy miként terjed, és hogy miként jöttek létre a rabidek (zombi-szerű lények). Szerintem igazán kiváló magyarázatot kaptunk, bár bevallom, nekem még lenne pár kérdésem:
- Hogy kerültek a vámpírok a képbe?
- Honnan tudták a tudósok, hogy léteznek vámpírok? És hogy hol találhatják őket?
- Miként vették át a vámpírok az uralmat? - Mondjuk erre a kérdésre előbb-utóbb választ kapok a sorozatban, de addig még várni kell, és na. Kíváncsi vagyok! És míg be nem fejezem a The Culling-ot (ami egyébként egy szuper könyv, csak mondom), addig nem olvashatom a The Eternity Cure-t. Elkalandoztam. 

A vámpírokra visszatérve. A novella elején még nem tudjuk, hogy léteznek, hiszen csak a vírus terjedt el - azonban, mikor felhozzák, a főhősnő reakciója egyszerűen reális volt. És ezt imádtam! (Főleg, mert néhány sorozatban olyan természetesnek veszik egy-egy paranormális faj létét):

"Nevetséges. Vámpírok nem léteztek. Csak filmekben szereplő szörnyek, Halloween-i jelmezek."

A történetet magát kedveltem, bár valljuk be, 87 oldalba annyi mindent nem lehetett írni, de azért Julie Kagawa megkísérelte. Mini-túlélőturné igazából ez a novella, ahol az egyre változó világban kell eljutniuk egy olyan helyre, ahol nem is biztos, hogy biztonságban lesznek.

A karaktereket is egészen megkedveltem - az írónőnek még arra is volt alkalma, hogy bizonyos mértékben személyiséget adjon a főszereplőknek, de azért annyira sok mindent nem tudunk meg róluk. Kivéve, hogy végtelenül egymásba fognak bolondulni, és pár hét alatt eldöntik, hogy együtt maradnak, míg a világ véget nem ér (És ennél a mondatnál majdnem sírtam).

 A romantika, ha már itt tartunk, nos... klisés. Nagyfokú stresszhelyzet, a carpe diem életérzés hozta össze a szereplőket. Spoiler! Volt egy szexjelenet a könyvben, ahol Kylie egy pillanatig gondol arra, hogy talán védekezniük kellene, de aztán arra jut, hogy minek, mikor a világ úgyis véget ér. Ebből látszik, hogy mennyire sok esélyt jósoltak maguknak. Spoiler vége.

Ami leginkább megragadott ebben a novellában, azok a leírások. Már említettem az Iron King és a The Immortal Rules bejegyzésemben is, hogy szerintem Julie Kagawanak remek érzéke van ahhoz, hogy szívbemarkolóan reális és drámai leírásokat készítsen. És ezt is bőven megmutatta - minden fájó érzelmet sikerült kicsikarnia belőlem egy szimpla novellával. Még jó, hogy nem ír realista, komoly témás könyveket.  

Összesítve, a novella remek hiánypótló volt, mert egyrészt emlékeztetett arra, mennyire imádom a sorozatot, másrészt remek olvasmányként szolgált. Még ha olyan gyorsan véget is ért.


Könyv adatai
Eredeti cím: Dawn of Eden (2013)
Kiadó: Mira Ink (E-book)
Oldalszám: 87

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése