2014. január 1., szerda

Best of / Worst of 2013

Helló Dearies!


2014! És persze rögtön úgy indítom a blogon, hogy még 2013-ra emlékezem vissza. Tipikus. Viszont úgy gondoltam, hogy drága-drága olvasmányaim közül néhányan megérdemlik a külön figyelmet és szeretetet. Ezért jöjjön a best of/worst of 2013.

Megjegyzés: Követve a tavalyi szokásokat, egy könyv ismételten csak egy kategóriában diadalmaskodhatott - ezzel elkerülve, hogy minden kategóriát ugyanaz nyerjen meg. :)

Mielőtt még belevágnék a külön kiemeléseknek, úgy gondoltam Gigusz mintájára, hogy több könyv is megérdemel egy kis külön figyelmet - főleg, mert egészen jó évem volt olvasás tekintetében!

Legjobb sci-fi (beleértve a steampunkot és a disztópiát is) regények




Legjobb fantasyk

Legjobb kortárs (realista, történelmi..stb.)

 

A LEGROSSZABB


Regény

Ez e cím mindenképp Lauren Kate-t illeti, úgyhogy csak döntenem kellett, hogy a Passion vagy a Rapture volt rosszabb. Végül az előbbit választottam, mert az utóbbiban legalább egy értékelhető elemet találhattam.

Jelöltek: 
Lauren Kate: Passion
Lauren Kate: Rapture
Benina: Boszorka városa
Cynthia Hand: Angyalvágy
Claudia Gray: Balthazar
Ally Condie: Reached

Sorozat

Ezúttal nehezebb volt döntenem, ugyanis elég sok sorozat vágyott arra, hogy kiérdemelje a legrosszabb
sorozat címet. Viszont csak olyanokat jelöltem, amelynek legalább két részét nem szerettem, így azért visszafogta magát a mezőny. A felsoroltak közül ez az egyetlen sorozat, amelynek három részére is egy csillagot adtam. És annak örömére, hogy soha-soha-soha többet nem kell vele találkoznom, megérdemelten kapta meg ezt a kitüntetést.

Jelöltek: 
Becca Fitzpatrcik: Csitt, Csitt
Claudia Gray: Evernight
Ally Condie: Matched-trilógia
Cynthia Hand: Angyalsors
Lauren Kate: Fallen

Csalódás

Ez volt az a kategória, ahol már év közben a "győztes" mellé írtam, hogy *fix nyertes*. Amikor egy 5*-os értékelés után a következő résznek jószívűen tudsz csak 3 pontot adni, nem igazán maradnak kételyek. Főleg, ha egyébként kedvenced az írónő.

Jelöltek:
Cynthia Hand: Angyalfény
Benina: A boszorka városa
Claudia Gray: Balthazar
Cassandra Clare: A herceg
Veronica Rossi: Végtelen ég alatt

Világ


Ennek a kategóriának elég sok címet adhattam volna, de talán a "világ" elég átfogó. Az itt jelölt könyvek
világfelépítésében hatalmas lyukak vannak, vagy éppen teljesen logikátlanok. Esetleg megmagyarázhatatlanul furcsák. Itt mindegyik jelöltnek odaítélném a díjat, de komolyan. Viszont milyen szerencse, hogy nem használtam el mindkét Lauren Kate kötetemet korábbi jelöléseknél...

Jelöltek:
Ally Condie: Reached (ahol a teljes sorozatban addig nem szereplő elem került a középpontba... és még csak nem is lett logikusan kifejtve az immunis-nem immunis dolog.)
Veronica Rossi: Végtelen ég alatt (bejegyzésemben "áradoztam" egy sort a világfelépítésről. Csak ismételni tudom magam.)
Lauren Kate: Rapture (ahol megfájdult a fejem, mikor megpróbáltam belegondolni, hogy miként is lehetséges egy-egy elem ebben a világban. És persze magyarázatot, mint olyan, nem kapunk. Nem mintha bármi fontosabb lenne Danielnél.)

Cheers, kiment Lauren Kate mindkét része... ideje rettegni a többi MM-könyvemnek!

Női főszereplő


Elregéltem, bizony nehéz velem megkedveltetni női főszereplőt... és ennek ez a kategória az oka. Viszont szerencsére idén több erős női karakterről olvastam könyvet, így a negatív hozzáállásom javulni látszik. Főleg, idén jó néhány ilyen hölgyeménytől búcsút vehettem. Ezt a kategóriát meglepetésre Luce nyerte volna meg, mivel egyrészt kiállhatatlan, másrészt annyira ajnározza mindenki a könyvben ok nélkül, hogy csak még kevésbé kedvelem. Egyik favoritom volt a negyedik részből, mikor pár nap van hátra, és random megkérdezi, hogy "máris indulnunk kell?" Nem, drágám... időnk mint a tenger.
A nyertes így viszont Cassia lett, aki hasonlóan boldoggá tud tenni azzal, hogy nem csinál semmit (bocsánat, ő művész), de azért OMG, CASSIA, TE OLYAN KÜLÖNLEGES VAGY... az hát...

Jelöltek:
Luce (Lauren Kate: Passion, Rapture)
Cassia (Ally Condie: Reached)
Claire (Benina: Boszorka városa)
Clara (Cynthia Hand: Angyalfény, Angyalvágy)
Aria (Veronica Rossi: Végtelen ég alatt)

Férfi főszereplő


Itt nincsen más jelöltem... a győztes: Balthazar (Claudia Gray: Balthazar). Ekkorát csalódni, mint karakterben, mint benne... Sajnálom, Balthi.

Romantika


Ennél a kategóriánál ismét elememben vagyok! Rossz romantika nagyon sok könyvben volt - viszont igazán rossz! Érdekes módon nem Lauren Kate nyert volna! Mármint utáltam persze őket együtt, hát még, mikor
kiderült az eredete is a kapcsolatuknak. Meh. Viszont a vége. :)
Úgyhogy annyival is kevesebb jelöltem volt. :( Viszont igazából mindenkinek odaadnám a díjat szintén...
Jelöltek:
Cynthia Hand: Angyalfény és Angyalvágy (Clara/Tucker/Christian) - Azok a klisés. Azok a klisés. És az az erőltetés, komolyan.
Ally Condie: Reached (Cassia/Ky/Xander/Eli) - Volt itt minden, mint egy rossz szappanoperában. Egyáltalán nem vagyok híve az ennyire erőltetett megoldásoknak. Emellett akkor akadtam ki leginkább a romantikára, mikor SPOILER! Xander kijelentette, hogy ha ő lenne beteg, akkor Cassia jobban szeretné. SPOILER VÉGE. Úgyhogy ott temettem az utolsó értelmes karaktert is.
Nalini Singh: Angyalárny
Claudia Gray: Balthazar (Skyie/Balthazar)
Veronica Rossi: Végtelen ég alatt (Perry/Aria)
Cassandra Clare: A herceg (Will/Tessa/Jem) - Ebben a részben elvesztettem minden hitem.

Na végre végre végre elértünk a pozitív élményeimhez! Juppiiiii!

A LEGJOBB


Regény

Ez az egyetlen kategória, ahol biztos voltam a győztesben. Ennek ellenére nagyon sok jelentkező volt, főleg, hogy végül összevontam a YA-adult-MG kategóriát egybe... soooo, here we go:
Jelöltek:
Karen Marie Moning: Új nap virrad
Dan Wells: Mr. Monster 
Dan Wells: I Don't Want to Kill You
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Shannon Messenger: Keeper of the Lost Cities
Lakatos István: Dobozváros
Benyák Zoltán: Ars Fatalis
Jackie Morse Kessler: Loss
Jackie Morse Kessler: Breath
J. R. Johansson: Insomnia
Patrick Ness: Szólít a szörny
Scott Westerfeld: Leviatán
Hannah Johnson: Know Not Why

 Író

Ez azért kegyetlen kategória, mert idén szinte mindegyik favorit írómtól olvastam. Úgyhogy igen nehéz döntés volt. A döntésemnél megnéztem, melyik írótól hány regényt olvastam idén, és ahol többet, ők esélyesebbé váltak. És így is majd megszakad a szívem. De hát ismeritek az egyenletet...
Jelöltek: 
Dan Wells
Karen Marie Moning
Sarah Dessen
Dan Krokos
Jackie Morse Kessler
Victoria Schwab
Patrick Ness
Scott Westerfeld
Catherynne M. Valente
Lauren Oliver
James Dashner
Kelley Armstrong

Sorozat

Mit mondhatnék? Ismét egy borzasztóan nehéz választás - igazából az egyes részek olvasása feletti extázisélményem döntött. És a False Memory ebben még a The Maze Runnert és a The Archived sorozatot is megelőzte (és meg kéne tanulnom a sorozatok magyar neveit).
Jelöltek:
Karen Marie Moning: Tündérkrónikák
Richelle Mead: Vámpírakadémia
Dan Wells: John Cleaver
Rachel Vincent: Soul Screamers - Sikítók
Jackie Morse Kessler: Riders of the Apocalypse
Ally Carter: Gallagher Girls
Scott Westerfeld: Leviatán
James Dashner: The Maze Runner
Kelley Armstrong: Darkness Rising
Susan Ee: Penryn & the End of Days
Nick James: Éghajó Akadémia
Victoria Schwab: The Archived

Sorozatkezdő rész

Ide azokat a regényeket soroltam, amelyekből csak az első részt olvastam, és imádtam! A kedvencemet végül az alapján választottam, hogy mennyire várom a folytatást. És igen, dearies. A Paranoia-ért (The Night Walkers #2) sok mindent megtennék. *-*

Jelöltek:
Marissa Meyer: Cinder
Shannon Messenger: Keeper of the Lost Cities
Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet
Soman Chainani: The School for Good and Evil
Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem
Anna Sheehan: Hosszú álom

Sorozatzáró rész


Ezt a kategóriát utólag készítettem, mert annyi pozitív sorozatzáró könyvem van, és muszáj volt... nem tehetek róla. Ráadásul itt nem is egy, hanem két győztest fogok hirdetni, mert megszakad a szívem, ha nem így teszek. Eredetileg Dan Wells: I Don't Want to Kill You-ja nyert volna, mert AZ A LEZÁRÁS! Az író meg akart engem ölni, és csak átverés a címben lévő tagadás. Viszont a The Unboundot sikerült befejeznem még tavaly, és muszáj volt.

Jelöltek: 
Victoria Schwab: The Unbound
Kelley Armstrong: The Rising
Lauren Oliver: Requiem
Jackie Morse Kessler: Breath
Richelle Mead: Végső áldozat

Romantika

Mert nem csak elborzasztó romantikával találkoztam, hanem igazán szépen megírt, és "Oh, My, gyertek össze! Ti egymásnak lettetek teremtve!" félék is. Néhol nem írtam le a pár másik felének nevét, mert bizony spoileres lehet? Vagy nem? Ezt nem döntöm inkább el. Itt is közel volt Dan Wells mesterműve a győzelemhez, és ha nem olvastam volna Hannah Johnson könyvét, simán vitte volna a prímet. Mármint a The Unbound mellett. Szörnyű legjobb romantikát választani, mikor mindegyik párs

Jelöltek:
Victoria Schwab: The Unbound (Mac/X)
Kelley Armstrong: The Rising (Maya/X)
Dan Wells: I Don't Want to Kill You (John/M)
Susan Ee: World After (Penryn/Raffe)
Ally Carter: Out of Sight, Out of Time (Cammie/Zach)

Női főszereplő 

Maya (Kelley Armstrong: Darkness Rising) és Penryn (Susan Ee: Penryn & the End of the Days) közül kellett döntenem. Végül Penrynt választottam, a körülményei miatt. De mindkettő egy nagyon erős, független és gondoskodó karakter, akikről mintázhatnának több női főszereplőt is.

 

Férfi főszereplő

Itt ismét két főjelöltem volt: Daniel (Kelley Armstrong: Darkness Rising) és Cassius (Nick James: Éghajó Akadémia). Először is, Kelley Armstrong kiváló karaktereket alkot, ez látszik is, hogy a női és férfi főszereplőknél is jelöltem őket. Az a gond, hogy egyáltalán nem tudok dönteni a két fiatalember :) közt, mivel mindkettőben teljes más fogott meg. Úgyhogy ismételten kettős győzelmet vagyok kénytelen hirdetni.



Úgy érzem, a szívem megszakadt ebben a legjobb... kategóriában, főleg, hogy annyira imádtam mindegyik regényt, amelyet jelöltem. Na, de majd idén! Na jó, elméletileg idén is hasonló jóságokat tervezek olvasni, csak hogy megnehezítsem a jövőbeli énem dolgát. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése