2013. július 29., hétfő

Patrick Ness: Válasz és Kérdés

„Aztán csönd lesz. Hangos csönd.”

Sorozat: Chaos Walking Trilógia #2

Todd és Viola minden reménye elveszett abban a pillanatban, hogy Havenben a Mesterpolgár fogadta őket. Toddot és Violát azonnal elválasztották, s a fiúnak most el kell sajátítania az új rendet. A lány közben gyógyítókhoz kerül, akik sokkal veszélyesebbek, mint bárki is gondolná.
Annak érdekében, hogy a Mesterpolgár biztosítsa Viola biztonságát, Toddnak alá kell rendelnie magát a Mesterpolgár akaratának, s annak fiával, Davysszel működni együtt. Viola közben két tűz közé kerül, s el kell döntenie, melyik oldalon áll.
Aztán elkezdődnek a robbantások…



A magyar kiadás így reklámozza a Válasz és Kérdést: „A KÉS A ZAJBAN folytatása, a Chaos Walking trilógia második kötete izgalmas, megrendítő, mélyen megindító regény a helytállásról, a legszélsőségesebb körülmények között is.” Minden egyes szó teljes mértékben igaz, nem is tudnám jobban összefoglalni röviden a véleményemet.

A könyv súlyosabb társadalomkritikát tartalmazott, mint a Kés a Zajban, hiszen az írónak itt több lehetősége volt bemutatni, hogyan hódol be egy teljes nagyváros egyetlen zsarnoknak. Hogy miképp képesek szó nélkül eltűrni (néha még támogatni is) mindazt a borzalmat, amit a Mesterpolgár elkövet. Hogy miként hat az emberekre a külső veszély… stb. Így a regény még inkább beillett a disztópia kategóriába (habár engem inkább némely múltbeli történésre is emlékeztetett a kiépített rendszer, s a szpakkerekkel/nőkkel való bánásmód).

A Válasz és Kérdés továbbra is a lélektani folyamatokat helyezi előtérbe, amellyel számomra sok-sok jó pontot szerzett, főleg, hogy továbbra is teljesen hitelesen fogalmazta meg az érzelmeket. A mostani részben láthattuk, hogy a reménytelenség és kétely hogyan hatnak Toddra és Violára. Láthattuk, mire képes a szeretet – ez a kérdéskör kétszer tér vissza a regény folyamán, az elején és a végén – s a két alkalom két különböző konzekvenciával zárul.

Igazából ez a rész tartalmazta a legkevesebb eseményt, látszik a köteten, hogy egyféle előkészítése a harmadik résznek. Magyarázatot kínál arra, hogy a sok borzalom, ami az utolsó részben fog történni (biztos vagyok benne, hogy nagyon szomorú lesz az a kötet rengeteg halállal), miért történik majd meg.
Bár ebben a részben volt egy elem, ami annyira nem nyerte el a tetszésemet, ez pedig pont az egyik legspoileresebb elem lenne. A könyv végén lévő harc a Mesterpolgárral egyáltalán nem illett bele abba, amit addig tapasztaltam, így furcsának hatott.

De lényegében ez az egyetlen „negatívum”, amit erre a kötetre írni lehet. Nem, van még valami, ami miatt szörnyen éreztem magam, de csak azért, mert pont a kedvenc szereplőmmel történt, de ez általánosságba véve nem negatívum. Csak a szívem szakadt meg benne.

Ha a második kötet legerősebb pontját kérdeznék tőlem, azt mondanám, hogy az Davys és Todd kapcsolatának alakulása volt. Igazából olvasni arról, hogy a két ellenség miként dolgozik együtt hónapokon keresztül… nem találok rá szavakat. Megindító? Különleges? Valahogy sokkal jobban lekötött, mint bármi más ebben a részben.

Már említettem korábban a karaktereket – ebben a kötetben nagyon sok új szereplőt ismerhetünk meg, akik különböző nézőpontot képviselnek. A Lost Girl-ben találkoztam legutóbb hasonlóval, s ott is, itt is nagyon tetszett ez a megvalósítási mód. Imádtam azt is, hogy az író különböző karakterfejlődéseket is bemutatott, így nem stagnáltak a szereplőink – már ezzel is érdekesebbé tette a regényt szerintem. S mesterien csinálta! Személy szerint sikerült kedvenc szereplőt kreálnia az egyik gyűlölt karakterből, míg egy másikat már nem kedvelek annyira, mint az első részben. És nem ragadott el a sötét oldal a süteményeivel – mindezt Patrick Ness csinálta.

A Válasz és Kérdésben már megjelenik egy hajszálnyit a romantika, de nem, nem történik semmi, inkább csak előrevetíti, hogy a harmadik kötetben, ha esetleg túlélik (én már ebben sem vagyok 100%-ig biztos), alakulhat ki valódi romantikus szál. Hogy ez jó vagy rossz? Azt mindenkinek magának kell eldöntenie (na jó, én nem tudom eldönteni, hogy ezt minek értelmezzem).

ezek után leginkább csak ismételni tudnám magam – a második részre minden igaz, ami az elsőre is, úgyhogy ezt nem írom le ismételten. A karakterek kedvelhetőek, a történet magával ragadó, olvastatja magát, s a végén azt kívánod, bárcsak már a következő részt is olvashatnád. Ajánlom mindenkinek, akinek tetszett az első rész, akik tartottak tőle, hogy a második rész már nem lesz olyan jó. S ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy fantasztikus könyvélményben részesülni!



Könyv adatai
Eredeti cím: The Ask and the Answer (2009)
Kiadó: Vivandra Könyvek (2011)
Oldalszám: 498

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése