2013. július 26., péntek

Mike A. Lancaster: 1.4 / The Future We Left Behind

... Avagy 15 ok, miért olvasd Mike A. Lancaster 1.4 című könyvét.

Mielőtt nekirugaszkodnék véleményt írni, figyelmeztetek mindenkit, hogy ez a kötet, vagy inkább ez a sorozat a leg-leg-leg-leg számomra, úgyhogy csupa jó dolgot fogok írni róla, hogy minél többen olvassák! :) Támogassuk Mike A. Lancastert!

Még májusban, a kötet megjelenése idején drága íróm feltett a blogjára egy kilenc pontból álló listát, hogy "Miért is vegyük meg Mike A. Lancaster: 1.4 című könyvét?".
A könyvet azóta megvettem, gyönyörűen mutat a Human.4 mellett (abból az amerikai kiadás van meg). Úgyhogy lássuk, miként működött a cikk nálam.
Sorozat: Point 4 #2



1) A borító. Mármint KOMOLYAN, nagyon szuper. Nyilvánosan olvasva ezt sugározza: "Ingerült vagyok, érzékeny, intellektuális, kapcsolatban állok a technológiával, okos, bölcs vagyok és tudok olvasni." Nyilvánosan egyszer olvastam, a buszmegállóban, s igen, néztek rám, hogy ez a lány angol könyvet olvas? Vagy inkább, hogy ez a lány olvas? Bár az "ez megőrült?" is megfordulhatott a fejükben, mikor befejeztem a könyvet, s ölelgetni kezdtem a tömött buszon.

2) A csavaros történet....
Az nem kifejezés! Nem is tudom, mire számítottam azon kívül, hogy tökéletességre... Azt megkaptam, de azon kívül - az orromnál fogva vezetett az író, majd a végén a képembe vágta a tényeket. Igen, rossz volt, hogy a végét nyilvánosan olvastam, különben a reakcióim... így viszont az elakadt a lélegzetemnél maradtam.

3) Méhek.
Amelyek ott zümmögnek a borítón, s Peter apukája tervezte őket, miután egy vírus megtámadta a méheket, s a kihalás szélére sodorta őket.

4) Technológia.
LENYŰGÖZŐ! Az emberek mindent az agyukat a világhálóval összekötött LinkPad-on őriznek: ott vásárolnak, játszanak, ott őrzik az emlékeiket (Peter LinkPadjának tartalmának szöveges változata a könyv). De most képzeljétek el! Minden emléketeket eltárolja egy szerver az agyatokban, amelyet bármikor meg lehet nyitni.

5) Fordított kompatibilitás a 0.4-gyel.
A 0.4, mint az irodalmi szeminárium egyik kötelező olvasmánya jelenik meg, valamit a Strakeritism Bibliája. S tényleg még menőbbé tette a 0.4-t. :)

6) A Lancaster minőségjel. Minden 1.4-es könyv tesztelve lett a mámor/oldal-ra, csavaros cselekmény hatékonyságra, karakterfejlődésre és általános fejlődést mutat az olvasó mentális egészségéért. A léc magasra lett téve, és döglesztő szerkesztői feltételekre is tesztelve lett.
Minden oldalnál legszívesebben megálltam volna, hogy megöleljem a könyvet, s azt sikítsam, hogy annyira-annyira csodálatos! Imádom! ... viszont visszafogtam, s csak 5 oldalanként, néha pedig csak fejezetenként vetemedtem erre, ezzel is visszatartva magam attól, hogy haladjak a könyvvel.

7) Méhek. Említettem már a ROBOT MÉHEKET? Oh, már említettem, mi? Nos, még mindig vannak benne.
Igen, említetted. S még mindig nagyon durvák!

8) Válaszokat nyújt néhány FONTOS kérdésre. Tűnődtél már az élet értelmén? Hogy a szellemek valódiak-e? Hogy mi a különbség az érzékelt világ és a VALÓDI világ közt? Milyen könnyen lehet ruhát letölteni netről a jövőben? Ezekre a - ÉS MÉG TÖBB - kérdésre kapunk választ az 1.4-ben.
Viszont ennek ellenére, hogy választ kaptam, még többet akarok belőle! Több választ! Akarom tudni, mi történt a vége után! Miért van függővége, amely mégis ennyire lezárt? Egyébként tényleg választ ad mindezekre a kérdésekre, amelyeket felvet a 8-as pont, s mindegyik válasz teljesen letaglózott.

9) Még mindig okokat keresel?
Nekem bőven elég volt, hogy olvastam az első részt, úgyhogy nem is értem, miért nem előrendeltem, mester! Így csak most tudtam elolvasni a remekművedet!

Viszont nekem még vannak okaim, miért érdemes elolvasni a könyvet - az egész sorozatot, úgyhogy itt jönnek a további indokok:

10. A könyv szerkezete
A mostani rész Peter Vincent emlékeit tároló LinkPadról került elő, ennek megfelelően különböző fájlok írott változatát olvashatjuk - így több csavar is jobban látszódik.

11. Vajon igaz?
A 0.4 és az 1.4 esetében az adott szerkeszti megemlíti, hogy az olvasó feladata eldönteni, miben hisz. Ezek a puszta tények / emlékek, amelyek nem teljesen számíthatók bizonyítéknak. Igen, Neked kell eldöntened, kedves - nos, 0.4-es, hogy miben hiszel.

12. A szereplők
Oh, hogy én mennyire tudtam gyűlölni jó néhány karaktert! Na jó, nagyon közel került Peter hozzám, végül is, az emlékeiről van szó!

13. 0.4 és 1.4
Imádtam, hogy a 0.4 könyv, mint KÖNYV megjelenik az 1.4-ben. Azt nem tudom pontosan megmondani, miért, de olyan jó érzés volt, hogy tudtam, miről beszélnek - ugyanis sokszor visszautalnak a 0.4-re, s értem! :)

14. Eredetiség
Mr. Lancaster olyan világot teremtett meg, amelyben... élünk? Egy csavarral. Vagy az igazsággal. :) Imádtam, ahogy a 21. század végét megteremtette nekünk - annyira természetes, annyira hihető, hogy mikor vége lett, s visszatértem az életbe, azt vártam, mikor jönnek a méhek.

15. A vége
Bár lehet, hogy ez egy ok, hogy miért ne... de garantáltan őrületet okoz! Az összes érzésedet kiszívja belőled, s ott hagy egyedül, magadra. Te pedig csak arra tudsz gondolni, hogy miért. Miért tette ezt velem, kedves Mr. Lancaster! Én úgy szeretem magát, s ön így megkínoz?!

Szóval. Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki kedveli a sci-fi-t. Tudjátok, hogy legszívesebben kiülnék a házunk elé, s minden arra járónak ajánlanám, de aki nem szereti a sci-fi-t nem biztos, hogy értékelné. :) De amúgy mindenkinek, tényleg! Olvassátok, én vállalom a felelősséget, ha nem tetszik, de ez a sorozat nagyon különleges, s éppen ezért remek kikapcsolódást is nyújt az olvasó számára.


Könyv adatai
Eredeti cím: 1.4 (2012)
Kiadó: Egmont UK
Oldalszám: 368

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése